Οι φωτογραφίες αυτές είναι, στην ουσία, ο τρόπος με τον οποίο ένας έφηβος πρόσφυγας αντιμετωπίζει τον κόσμο. Εκτέθηκαν για πρώτη φορά στη Χίο, το Μάιο που πέρασε, και τώρα θα έχουμε την ευκαιρία να τις δούμε και στην Αθήνα από τις 26 Ιουνίου και για δέκα μέρες.
«Όταν πήγα στη Δομή της ΜΕΤΑδρασης, με επισκέφτηκε ένας φίλος που μου δάνεισε τη δική του φωτογραφική μηχανή… Άρχισα να βγαίνω βόλτες καθημερινά και να βγάζω φωτογραφίες διάφορα μέρη του νησιού. Μέρα με τη μέρα, άρχισα να αποκτώ μεγαλύτερη εμπειρία, και αυτό αποτυπωνόταν στις φωτογραφίες μου. Ξεκίνησα να φτιάχνω ένα φάκελο με όλα μου τα έργα για τους πρόσφυγες, μικρούς και μεγάλους σε ηλικία, τον τρόπο που ζουν, προκειμένου να βλέπει ο κόσμος την ταλαιπωρία τους, μήπως βρεθεί λύση για το πρόβλημά τους, καθώς και τους πολέμους, που έχουν φάει εκατομμύρια ψυχές και συνεχίζονται ως σήμερα», είπε ο Μουσταφά.
Η ΜΕΤΑδράση παλεύει από το 2010 για την προστασία και τη στήριξη των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα. Προσπαθεί να διατηρήσει τα κέντρα φιλοξενίας της στη Χίο, τη Σάμο και την Αθήνα, και κάνει γνωστό το έργο της με τη βοήθεια του 17χρονου.
Σήμερα, με τη στήριξη του Δικτύου Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδράσης, μπορεί επιτέλους να ξαναβρεί την οικογένειά του σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μαθαίνει τη γλώσσα της νέας του πατρίδας και είναι έτοιμος να ανοίξει τα φτερά του, γνωρίζοντας ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς.
Βέβαια, ο Μουσταφά Ομάρ είναι μία μεμονωμένη περίπτωση. Τόσα παιδιά και έφηβοι υποφέρουν αυτή τη στιγμή, και ο μόνος τρόπος να αλλάξει αυτό, είναι με τη δική μας βοήθεια. Ας πάμε όλοι στον Άρειο Πάγο να δούμε τη έκθεσή του με το όνομα Chios Land, από τις 9:00 έως τις 15:00 εκείνο το δεκαήμενο 26 Ιουνίου – 6 Ιουλίου, και ας αναλογιστούμε πόσα μπορούμε να κάνουμε ώστε να αλλάξει η ζωή τόσων ανθρώπων.