Μην Προσπερνάς: Το μήνυμα το κέντρου "Διοτίμα" που μας καλεί να σταθούμε ενάντια στη βία κατά των γυναικών
6 Αυγούστου 2018
Η έμφυλη βία είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψεγάδια της σημερινής κοινωνίας. Την αντιμετωπίζουν καθημερινά χιλιάδες γυναίκες σε διαφορετικές μορφές: Είτε σωματική από τον άνδρα που θα τις βιάσει ή θα τις χτυπήσει, είτε ψυχολογική από εκείνον που θα τις απειλήσει και θα τις τρομοκρατήσει. Ανεξάρτητα από το οικονομικό, πνευματικό και κοινωνικό τους υπόβαθρο, όλες μπορούν να πέσουν θύματά της και να αισθανθούν μόνες, πληγωμένες, φυλακισμένες σε έναν κόσμο που δεν μπορεί να τις βοηθήσει κανείς – εκτός κι αν βρουν το κουράγιο να το ζητήσουν.
Στο πλευρό τους έρχεται να σταθεί το κέντρο «Διοτίμα». Τις παροτρύνει να μιλήσουν για όσα τους συμβαίνουν ενώ προσπαθεί να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει όσο μεγαλύτερο μέρος των πολιτών γίνεται ώστε να γίνει η αλλαγή που χρειαζόμαστε.
Με τίτλο Μην Προσπερνάς, από το Μάρτιο έχει ξεκινήσει με τη βοήθεια της εταιρείας Παπαστράτος μία καμπάνια που περιλαμβάνει την προβολή μηνυμάτων που τονίζουν τη σοβαρότητα του προβλήματος.
Ένα από τα βίντεο που γυρίστηκαν για το συγκεκριμένο σκοπό προβάλλει τη λεκτική βία που ασκεί ένας άνδρας στη σύντροφό του.
Όλοι μας πρέπει να παραδεχτούμε ότι έχουμε βρεθεί σε μία παρόμοια κατάσταση, έστω ως θεατές, και δεν κάναμε τίποτα. Απλώς σιωπήσαμε και στη συνέχεια το διηγηθήκαμε σε φίλους λέγοντας πόσο άσχημα νιώσαμε για «την καημένη».
«Όλες οι γυναίκες μπορεί να υποστούν έμφυλη βία, ανεξάρτητα από την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, την κοινωνική τάξη και την εθνικότητά τους. Ωστόσο, οι άνεργες, οι επισφαλώς εργαζόμενες, οι φτωχές γυναίκες και οι μετανάστριες, είναι πιο ευάλωτες, αφού δεν έχουν οικονομική ανεξαρτησία και κοινωνική στήριξη, με αποτέλεσμα να φοβούνται ακόμη περισσότερο να ζητήσουν βοήθεια» ,αναφέρει η Δέσποινα Τσούμα, υπεύθυνη νομικών υπηρεσιών της Διοτίμα.
Το πρόγραμμα SPEAK που στηρίζεται από την εταιρεία Παπαστράτος έρχεται να βοηθήσει ουσιαστικά. Περιλαμβάνει τρεις άξονες δράσεων:
Ο πρώτος, αφορά στη δωρεάν παροχή βοήθειας σε όσες τη χρειάζονται. Δεν είναι λίγες εκείνες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά και προτιμούν να μη ζητήσουν νομικές συμβουλές και να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες ενέργειες για την αυτονόμησή τους.
Ο δεύτερος περιλαμβάνει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων μέσα από ανοιχτές ομάδες εργασίας. Άνδρες και γυναίκες συνεργάζονται και συζητούν θέματα σχετικά με τους ρόλους των φύλων, την ισονομία τους, τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να στηριχθούν τα θύματα τόσο ψυχολογικά όσο και υλικά.
Ο τελευταίος είναι και ο σημαντικότερος: Η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού ώστε να ανατραπεί η κατάσταση. Η «κουλτούρα της σιωπής και της ανοχής» πρέπει να αποτελέσει παρελθόν και η βία κατά των γυναικών να σταματήσει να είναι αποδεκτή – έμπρακτα, όχι μόνο στη θεωρία.
Η Χριστίνα Ακουρή, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Παπαστράτος τονίζει ότι χρειάζεται να δράσουμε συνολικά, ως κοινωνία ώστε τα φαινόμενα βίας να βγαίνουν στο φως και οι γυναίκες να μπορέσουν να υποστηριχθούν σωστά στα μετέπειτα βήματα τους. «Τα μηνύματα της καμπάνιας είναι ηχηρά και στόχο έχουν να κινητοποιήσουν όλους εμάς για να μην προσπερνάμε τα περιστατικά βίας που πιθανώς βλέπουμε και ακούμε», σημειώνει.
Kάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα