UPDATE #NOW

#petsandthecity: Πόσο νερό πρέπει να πίνουν τα κατοικίδια μας


30 Νοεμβρίου 2018

animal-cat-cute-46024.jpg

Το  νερό είναι όντως πηγή ζωής τόσο για μας όσο και για το σκύλο και τη γάτα μας. Είναι απαραίτητο ζωτικό στοιχείο για την καλή λειτουργία του οργανισμού τους. Μεταξύ άλλων το νερό έχει την ιδιότητα:

  • Να λιπαίνει τις αρθρώσεις του σώματος
  • Να βοηθά στην αποβολή τοξινών
  • Να καθαρίζει τα νεφρά και το συκώτι
  • Να μεταφέρει και να βοηθά στη μετακίνηση των θρεπτικών συστατικών εντός των κυττάρων

Έτσι γίνεται κατανοητό ότι τόσο η ΜΗ επάρκεια σε νερό όσο και η υπερεπάρκεια προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας. Ενδεικτικά επισημαίνω ότι μία γάτα χρειάζεται από 60-120ml νερό την ημέρα συμπληρωματικά του φαγητού της, αναλόγως πάντα της ηλικίας και της δραστηριότητάς της. Από την άλλη ο σκύλος χρειάζεται 15-30ml ανά κιλό σωματικού βάρους, επίσης αναλόγως ηλικίας και δραστηριότητας.

Διαβάστε εδώ: Για να τα πάτε καλά: Tί δεν πρέπει να κάνεις ποτέ στη γάτα σου

Στην πιθανή περίπτωση που το κατοικίδιό σας δεν πίνει αρκετό νερό λοιπόν και προκειμένου να εξασφαλίσετε ότι λαμβάνει την ιδανική ποσότητα δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε κάποια εύκολα tricks.

1. Βάλτε γεύση στο νερό του. Βάλτε ζουμί από ένα βραστό κρέας ή ακόμη και λίγο ζουμί από κάποια κονσέρβα ώστε να δώσετε γεύση στο νερό και να δελεάσετε το σκύλο ή τη γάτα σας να πιει περισσότερο .

2. Προτιμήστε –ιδίως για γατούλες και για μικρόσωμες φυλές σκύλων- τα σιντριβάνια νερού και όχι τα κλασικά μπολ. Τα σιντριβάνια νερού προσφέρουν τρεχούμενο νερό το οποίο μάλιστα περνά ταυτόχρονα και μέσα από φίλτρο τρεχούμενο νερό πάντα φαίνεται πιο φρέσκο στα μάτια των κατοικίδιων μας γι’αυτό και το προτιμούν! Θα τα βρείτε σε εξειδικευμένα καταστήματα.

3. Μεγαλώστε τον περίπατο. Μια μεγάλη βόλτα σίγουρα θα κάνει το  μικρό σας φίλο να διψάσει περισσότερο. Έτσι θα έχετε σίγουρη επιτυχία στην ιδανική πρόσληψη νερού!

Προσοχή! Μην επιλέγετε αλμυρά σνακ ή αλμυρές λιχουδιές προκειμένου να προκαλέσετε το αίσθημα της δίψας στο κατοικίδιό σας. Το υπερβολικό αλάτι  ενέχει σοβαρούς κινδύνους  για τους μικρούς μας φίλους.

Κάθε εβδομάδα απαντώ και σε μία νέα απορία: Στείλτε και μου τις δικές σας απορίες στο [email protected] σχετικά με τη φροντίδα του κατοικιδίου σας και θα χαρώ πολύ να σας απαντήσω σε επόμενο άρθρο μου.

Από τη Γαρυφάλου Αντωνία

Pet Care & Nutrition Consultant

www.pet-astero.gr