Τι κοινό έχει η «Mary Poppins» του 1964 με τη σημερινή, που επέστρεψε πανηγυρικά στη μεγάλη οθόνη την περασμένη εβδομάδα; Εμφανίστηκαν και οι δύο σε μία εποχή πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών, σε μία περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας, όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.
Αμερικανοί ακαδημαϊκοί μάλιστα, δεν θεωρούν καθόλου τυχαία τη χρονική επιλογή της επιστροφής της «Mary Poppins» την εποχή του Ντόναλντ Τραμπ, του κινήματος #Metoo, της αύξησης των ρατσιστικών περιστατικών και της επανεμφάνισης των νεοναζί σε πολλές γωνιές του πλανήτη. Μπορεί οι εκπρόσωποι της Ντίσνεϊ, να δηλώνουν δημοσίως ότι απλά ήρθε η ώρα να γυριστεί η συνέχεια της εξαιρετικά επιτυχημένης ταινίας του ’64, όπου πρωταγωνιστούσε η Τζούλι Αντριους, αλλά είναι γνωστό πως κατά καιρούς, οι ταινίες του μεγάλου στούντιο πρόσφεραν, εκτός από ψυχαγωγία, και αιχμηρά πολιτικά και κοινωνικά σχόλια για τα δρώμενα της εποχής τους.
Η Μαίρη Πόπινς εμφανίζεται μια μέρα στο νοικοκυριό της οικογένειας Μπανκς ουρανοκατέβατη, χαμογελαστή και ευγενική, αλλά ταυτόχρονα αυστηρή και αποφασισμένη να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, να επαναφέρει την τάξη, να διαλύσει τα σύννεφα της αμφιβολίας που ταράζουν τους χαρακτήρες των βιβλίων της Πάμελα Τράβερς, από τα οποία γεννήθηκαν οι ταινίες. «Καταφθάνει για να σώσει τους Μπανκς, αλλά και όλους εμάς τους θεατές, ισορροπώντας έξοχα ανάμεσα στην αυστηρότητα και την ελαφρότητα», τονίζει η Τζόντι Αϊχλερ-Λιβάιν, καθηγήτρια αμερικανικών σπουδών και θρησκειών στο Πανεπιστήμιο Λίχαϊ της Πενσιλβάνια.