Οι τελευταίες έρευνες εξηγούν τον λόγο που τα κορίτσια δεν επιλέγουν καριέρες στα μαθηματικά
Χριστίνα Γουδρούπη
17 Ιουλίου 2019
Παρόλο που οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι ικανότητες των αγοριών και των κοριτσιών στα μαθηματικά δεν απέχουν ιδιαίτερα, το πεδίο των μαθηματικών συνεχίζει να κατακλύζεται από άντρες.
Αυτό είχε δημιουργήσει μια σύγχυση, μέχρι που μια νέα έρευνα έριξε φως στην υπόθεση.
Σύμφωνα με μια δημοσίεση στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of National Academy of Sciences of the United States of America, υπάρχει μια καινούρια εξήγηση για την απόκλιση των δύο φύλων στα μαθηματικά: Τα κορίτσια είναι τόσο καλύτερα από τα αγόρια στο διάβασμα, που επιλέγουν να κυνηγήσουν ανθρωπιστικά επαγγέλματα.
Οι ερευνητές έλεγξαν δεδομένα για τις επιδόσεις 300.000 μαθητών σε 64 χώρες. Συγκρίνοντας τις επιδόσεις των δύο φύλων, βρήκαν μια πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις βαθμολογίες που πέτυχαν τα κορίτσια και τα αγόρια. Αυτός είναι πιθανόν και ο λόγος για τον οποίο επιλέγουν κατά κόρον εκπαίδευση και καριέρες οι οποίες αξιοποιούν αυτήν τους την ικανότητα, αφού τους δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους τους. Αυτό μπορεί να εξηγήσει το μεγαλύτερο μέρος της απόκλισης των δύο φύλων στο κυνήγι σπουδών και επαγγελμάτων που σχετίζονται με τα μαθηματικά.
Φυσικά, αυτό δεν είναι η μοναδική αιτία.
Σύμφωνα με την Erin Hogeboom, η οποία εργάζεται για να ενθαρρύνει τα κορίτσια να επιλέξουν σταδιοδρομίες στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM), "Τα κορίτσια τείνουν να εσωτερικεύουν στερεότυπα για τις ικανότητές τους στα μαθηματικά, από πολύ μικρή ηλικία. Μπορεί να είναι κάτι πολύ ανεπαίσθητο, όπως για παράδειγμα ένας εκπαιδευτικός που κάνει μια ερώτηση που αφορά στους τομείς STEM και ακούσια να επιλέγει περισσότερα αγόρια να απαντήσουν, παρά κορίτσια".
Επιπλέον, η Hogeboom πρόσθεσε ότι "στα μαζικά μέσα δεν βλέπουμε πολλές γυναίκες να επιβραβεύονται και να τιμώνται για τα επιτευγματά τους στους τομείς STEM". Τέλος, σύμφωνα με μια έρευνα του 2018, ακόμα κι όταν τελικά οι γυναίκες επιλέγουν όντως μια καριέρα σε έναν τομέα STEM, αντιμετωπίζουν διακρίσεις λόγω φύλου.