UPDATE #NOW

Το Facebook βρίσκεται κοντά στη δημιουργία συσκευής που θα μετατρέπει τις σκέψεις σε κείμενο


The Jennettes

31 Ιουλίου 2019

Το Facebook βρίσκεται κοντά στη δημιουργία συσκευής που θα μετατρέπει τις σκέψεις σε κείμενο

Όλα ξεκίνησαν με μια απλή ερώτηση: "Τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να γράψουμε κατευθείαν από το μυαλό μας;"

Αυτήν την ερώτηση έθεσε ο Mark Zuckerberg κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου το 2017. Από τότε, το Facebook χρηματοδοτεί μια έρευνα για ένα υπολογιστικό περιβάλλον που θα συνδέει το μυαλό με τον υπολογιστή ώστε να μετατρέπει τις σκέψεις σε λέξεις.

Το περιβάλλον αυτό, που θα διαβάζει το μυαλό μας φαίνεται ότι έχει βρεθεί ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα, καθώς το Facebook έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη σημαντική ενημέρωση για το project, σύμφωνα με την οποία οι ερευνητές είναι πλέον σε θέση "να αποκωδικοποιήσουν μια σειρά από πλήρεις λέξεις και φράσεις σε πραγματικό χρόνο".

H εξελιξη αυτή δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο που διαβάζει τις σκέψεις των συμμετεχόντων που υποφέρουν από εγκεφαλικές κακώσεις.

Η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη αλλά το Facebook σκοπεύει να δείξει υπομονή μέχρι η έρευνα να φτάσει στο σημείο που θα μπορούν να αποκωδικοποιηθούν 100 λέξεις το λεπτό, λιγότερο από 17% περιθώριο λάθους, ακόμα κι αν χρειαστεί μια δεκαετία.

Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή στο μέλλον ίσως μπορούμε να επικοινωνούμε χωρίς smartphones.

Δείτε ακόμη: 9 εντυπωσιακές φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί με κινητό