UPDATE #NOW

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου


14 Αυγούστου 2019

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου

Την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου θα αναλάβει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης. Η απόφαση ανήκει στην υπουργό Πολιτισμού κι Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, και η θητεία του θα είναι τριετής, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του φορέα. Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρει ότι «θα προετοιμαστεί εγκαίρως η προκήρυξη για την πλήρωση της οικείας θέσης μετά την λήξη της θητείας του κ. Λιγνάδη, σύμφωνα με καλές διεθνείς πρακτικές και μέσα από διάλογο με την καλλιτεχνική κοινότητα. Στόχος μας είναι μία αδιάβλητη και καλά προετοιμασμένη διαδικασία, η οποία θα ακολουθείται εφεξής»

Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι αριστούχος απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Έχει διδάξει στο Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στο Ναύπλιο, σε δραματικές σχολές, κι έχει διατελέσει Διευθυντής της Νέας Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και αναπληρωτής Διευθυντής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Την περίοδο 2014-15 ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Θέατρο Πάνθεον. Υπήρξε επί σειρά ετών υπεύθυνος του θεατρικού ομίλου στα Αρσάκεια Σχολεία και στο Κολλέγιο Ψυχικού.

Στο βιογραφικό του υπάρχει μια πληθώρα σημαντικών ρόλων και συνεργασιών με κορυφαίους ηθοποιούς και σκηνοθέτες, ενώ έχει και πλούσιο σκηνοθετικό έργο, συμπεριλαμβανομένων έργων για το Φεστιβάλ Αθηνών και το Εθνικό Θέατρο. Έχει επίσης εργαστεί στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Βραβεύτηκε με Κρατικό Βραβείο της Ένωσης Κριτικών για την παράστασή του Συμπόσιον 1-Περί Έρωτος βασισμένο στο κείμενο του Πλάτωνα και Ελλήνων ποιητών.

Από το 2018 έως σήμερα, έχει αναπτύξει ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό-καλλιτεχνικό εγχείρημα, τα Μαθήματα Πολέμου, βασισμένο στο έργο του Θουκυδίδη, με σκοπό την εμπέδωση και εφαρμογή της λεγόμενης βιωματικής διδασκαλίας της Ιστορίας.