UPDATE #NOW

Τα 5 πιο προστατευμένα και απαγορευμένα μέρη στον κόσμο


Εύα Καραμπάτσου

13 Σεπτεμβρίου 2019

Τα 5 πιο προστατευμένα και απαγορευμένα μέρη στον κόσμο

Πολύ μυστήριο και παράξενες ιστορίες καλύπτουν 5 από τα πιο προστατευμένα μέρη πάνω στη γη. Μέρη πολύ καλά κρυμμένα και ίσως απαγορευμένα από το κοινό είναι τα παρακάτω.

North Brother Island

Στο εγκαταλελειμμένο North Brother Island, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, υπάρχει μια από τις πιο ιδιόμορφες ιστορίες της πιο επικίνδυνης γυναίκας στην Αμερική, η οποία φυλακίστηκε χωρίς να έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι δίπλα στην πολυπληθή πόλη της Νέας Υόρκης, υπάρχει ένα νησί χωρίς κατοίκους. Σε αυτό το νησί υπάρχουν μόνο 12 κτίρια, καθώς η φύση καταλαμβάνει πλέον το μεγαλύτερο μέρος του. Το μυστήριο και τα μυστικά που υπάρχουν στο νησί είναι πολλά.

Πίσω, λοιπόν, στο 1907. Τα κτίρια αυτά ανήκουν στο Νοσκομείο Riverside και φιλοξενούσαν ασθενείς σε καραντίνα. Ώσπου, μία ασθενής απομονώθηκε τελείως, το όνομά της, Mary Malon, γνωστή και ως «Typhoid Mary». Η Malon ήταν ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που καταγράφηκε με τυφοειδή πυρετό χωρίς συμπτώματα. Μετά από έρευνες των ιατρικών υπηρεσιών κατέληξαν ότι η Malon, ήταν εκείνη που ως μαγείρισσα μετέφερε πρώτη πρώτη το βακτήριο στα φαγητά 7 οικογενειών, με αποτέλεσμα να ανεβάσουν τυφοειδή πυρετό όλοι όσοι έφαγαν από τα χέρια της και κάποιοι να πεθάνουν. Η Malon βγήκε από την καραντίνα το 1910 και αρνούμενη να πιστέψει ότι είναι φορέας του συγκεκριμένου βακτηρίου ξαναδούλεψε ως μαγείρισσα, μεταδίδοντας φυσικά ξανά το βακτήριο, ενώ δεν άργησε να ξαναμπεί σε καραντίνα. Η Malon παρέμεινε σε καραντίνα μέχρι το θάνατό της το 1938.

Το 1905 πάνω από 1000 άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν το ατμόπλοιο General Slocum έπιασε φωτιά κοντά στο νησί. Ήταν η χειρότερη στιγμή στην ιστορία της Νέας Υόρκης με τις περισσότερες απώλειες ζωών ακόμη κι από την 11η Σεπτεμβρίου το 2001.

Το νοσοκομείο ξανάνοιξε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο πρώτα για τους βετεράνους και αργότερα για τους χρήστες ηρωίνης. Από το 1963 παραμένει κλειστό και αποτελεί ένα άσυλο πουλιών, ενώ κανείς δεν σκέφτεται να πάει προς τα εκεί πόσο μάλλον την επαναλειτουργία του.

North Sentinel Island

Στον χάρτη μοιάζει με ακόμη ένα ειδυλλιακό νησί στον Ινδικό Ωκεανό. Το North Sentinel Island είναι ίσως το πιο δύσκολο μέρος στον κόσμο να επισκεφθεί κανείς, ενώ φιλοξενεί την πιο απομονωμένη φυλή στον κόσμο.

Εκτιμάται ότι για πάνω από 60.000 χρόνια φιλοξενείται στο νησί μία από τις πιο ανεξάρτητες φυλές, που απέρριψαν βιαίως την επαφή με τον έξω κόσμο. Οι «Sentinelis», όπως τους αποκαλούν, επιτίθενται σε κάθε ξένο που επιχειρεί να μπει στην περιοχή τους και κυκλοφορούν με όπλα πάνω τους.

Τον Ιανουάριο του 1991, μετά από 20 χρόνια ανεπιτυχών προσπαθειών, επιχειρήθηκε μια ειρηνική επαφή με τους ανθρώπους της συγκεκριμένης φυλής.

Το 2004 το τσουνάμι άλλαξε τη γεωπολιτική θέση του νησιού, ενώ υπήρξε φόβος ότι δεν επέζησε κανένας από τους Sentinelis, στέλνοντας στρατιωτικό ελικόπτερο να ελέγξει την κατάσταση. Όμως, είχαν επιζήσει της τεράστιας καταστροφής και υποδέχθηκαν τους ανθρώπους του στρατού με τόξα και βέλη.

Global Seed Vault

Το Global Seed Vault ή Doomsday Vault, όπως πολλές φορές το αποκαλούν, είναι κρυμμένο μέσα στα βουνά, ανάμεσα στη Νορβηγία και τον Βόρειο Πόλο. Στη «θυρίδα» αυτή αποθηκεύονται και φυλάσσονται σπόροι σαν backup για μια επερχόμενη «αποκάλυψη». Στο Seed Vault υπάρχουν πάνω από 4,5 εκατομμύρια καλλιέργειες, ενώ οι σπόροι μπορούν να διατηρηθούν παγωμένοι ακόμη και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Ενώ μπορεί να είναι ορατή η είσοδός του, είναι αρκετά δύσκολο να πλησιάσει κανείς, καθώς είναι σε υψόμετρο 100 μέτρων. Η τοποθεσία χαρακτηρίζεται γεωγραφικά σταθερή και τα επίπεδα υγρασίας είναι πολύ χαμηλά. Είναι αρκετά ψηλότερα από το επίπεδο της θάλασσας, ώστε να παραμένει ασφαλές σε περίπτωση υπερχείλισης των υδάτων.

Google Data Center

To Google Data Center στη Νότια Καρολίνα είναι το μέρος όπου φυλάσσεται η ιστορία του Ίντερνετ. Έχει τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις της Google, συνδυάζοντας απίστευτο ψηφιακό αρχείο, υπολογιστικούς κόμβους οργανωμένους σε ράφια, εσωτερικό και εξωτερικό δίκτυο, περιβαλλοντολογικό έλεγχο και λειτουργίες διαφόρων λογισμικών.

Είναι ασαφές το πόσοι servers υπάρχουν και λειτουργούν στο Google Data Center, αλλά υπολογίζονται γύρω στους 2.5 εκατομμύρια.

Το κέντρο θεωρείται υψίστης ασφαλείας και η πρόσβαση γίνεται μόνο και μετά από ενδελεχή έλεγχο.

Surtsey Island

Το ηφαιστειογενές νησί Surtsey Island, βρίσκεται 32χιλ νότια της Ισλανδίας. Ένα νησί που δημιουργήθηκε από τις εκρήξεις του ηφαιστείου από το 1963 μέχρι το 1967. Παρθένο από την ανθρώπινη παρέμβαση, αποτελεί από μόνο του ένα φυσικό πολιτιστικό μνημείο κληρονομιάς, παρέχοντας πληροφορίες για την ανάπτυξη της χλωρίδας και της πανίδας.

Από το 1964 που άρχισε η επιστημονική κοινότητα να ασχολείται με το νησί, παρατηρήθηκαν σπόροι που μεταφέρθηκαν από τον ωκεανό, μύκητες, βρυόφυτα και 9 είδη πτηνών. Το νησί φιλοξενεί και 335 είδη ασπόνδυλων.

Το Surtsey Island είναι ένα εξαιρετικά ελεγχόμενο τοπίο με απομονωμένο περιβάλλον και έτσι οι απειλές είναι αρκετά περιορισμένες. Απαγορεύεται η είσοδος από ξηρά καθώς και οι καταδύσεις. Σκοπός είναι να διασφαλιστεί ο αποικισμός των φυτών και των ζώων και οι γεωφυσικοί σχηματισμοί να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν πιο φυσικά.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: www.arounddeglobe.com

Δείτε ακόμη: Μέρη στον κόσμο που αξίζει να επισκεφθούμε έστω για μία φορά στη ζωή μας