UPDATE #NOW

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη Βίας κατά των Γυναικών: Η διεθνής διάσταση του προβλήματος


The Jennettes

25 Νοεμβρίου 2019

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη Βίας κατά των Γυναικών: Η διεθνής διάσταση του προβλήματος

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, έχει ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου, ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. H βία κατά των γυναικών είναι μεγάλος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και σημαντική αιτία θανάτου και αναπηρίας για τις γυναίκες 16-44 ετών.

Η βία κατά των γυναικών δεν είναι ταμπού. Αυτή η ημέρα αποτελεί μια καλή αφορμή για να μεταδίδεται ξανά και ξανά το μήνυμα “Σπάσε τη σιωπή σου” καθώς δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση, αλλά η κάθε είδους βία (σωματική, ψυχολογική, λεκτική ή σωματική) κατά των γυναικών αποτελεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση που μας αφορά όλους ανεξαιρέτως.

jenny.gr

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ μια στις τρεις γυναίκες ή κορίτσια βιώνουν σωματική ή σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους, συνήθως από κάποιον στενό συγγενή τους. Μάλιστα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του ΟΗΕ, η βία κατά των γυναικών είναι εξίσου σοβαρή αιτία θανάτου με αυτή του καρκίνου. Η βία ένα φαινόμενο διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, το βαθμό πολιτικής σταθερότητας , τον πολιτισμό ή τη θρησκεία και συναντάται τόσο στο δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό χώρο. Αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο και αν δεν συμβαίνει σε εμάς συμβαίνει δίπλα μας.

Στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση φαίνεται να καλλιεργεί το έδαφος για εντάσεις που πολλές φορές καταλήγουν στην εκδήλωση βίας διαφόρων μορφών κατά των γυναικών. Πολλά, αν όχι τα περισσότερα, περιστατικά βίας δεν έρχονται ποτέ στο φως, αφού δεν καταγγέλλονται στις αρχές, αλλά ούτε αναφέρονται στις αρμόδιες οργανώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και ένας στους τέσσερις κατοίκους στην Ελλάδα γνωρίζουν ένα θύμα ενδοοικογενειακής βίας στη γειτονιά τους, πάνω από οχτώ στους δέκα δεν θεωρούν την ενδοοικογενειακή βία συνηθισμένο πρόβλημα. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες στατιστικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία στις τέσσερις Ελληνίδες άνω των 15 έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία τουλάχιστον μια φορά στη ζωή της.

Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός χωρών έχει θεσπίσει νομικό πλαίσιο κατά της ενδοοικογενειακής βίας, της σεξουαλικής κακοποίησης και άλλων μορφών βίας, το φαινόμενο όχι απλώς παραμένει αλλά και αναπτύσσεται. Τα θύματα πρέπει να βρουν τη δύναμη να αντιδράσουν, αν θέλουν να αλλάξουν τα μόνα πρότυπα που έχουν μάθει μέσα στη χρόνια σχέση κακοποίησης, αυτά δηλαδή της αδυναμίας, της αμφιθυμίας και της αδράνειας. Πρέπει να βρουν τη δύναμη και να πουν στοπ, σπάζοντας τη σιωπή τους και μιλώντας σε ανθρώπους που μπορούν να εμπιστευτούν να κάνουν το επόμενο βήμα, γιατί τους αξίζει μία καλύτερη ζωή.