UPDATE #NOW

Remote Work: Το νέο εργασιακό trend που θα σας κάνει να αγαπήσετε περισσότερο τη δουλειά σας


Έλενα Κρητικού

12 Μαρτίου 2020

Remote Work: Το νέο εργασιακό trend που θα σας κάνει να αγαπήσετε περισσότερο τη δουλειά σας

Σε πολλές δουλειές στο εξωτερικό εφαρμόζεται ήδη και με μεγάλη επιτυχία. Ο όρος remote work άρχισε να υιοθετείται και στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα μετά την έξαρση του κορωνοϊού σε μια προσπάθεια περιορισμού των πολλών επαφών και λήψης των απαραίτητων μέτρων πρόληψης. Τι σημαίνει όμως, ακριβώς αυτός ο όρος και πώς μπορεί να τεθεί στην πράξη με επιτυχία;

Πριν λίγα χρόνια, είχα παρακολουθήσει μια διάλεξη που μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση, καθώς άκουγα κάποια πράγματα για πρώτη φορά όσον αφορά τον τρόπο εργασίας. Η Διευθύντρια Πωλήσεων Καταναλωτικών Προϊόντων της Microsoft Hellas, είχε προλογήσει τα οφέλη της εταιρείας τεχνολογίας μέσα από το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι της μπορούν να δουλεύουν από όποιο σημείο του πλανήτη επιθυμούν αρκεί να είναι παραγωγικοί και σε απόλυτη επικοινωνία με τους συναδέλφους τους μέσω mail.

Η ομιλήτρια έδειχνε πολύ ικανοποιημένη με την ελευθερία του να μπορείς να δουλεύεις από το σπίτι, την παραλία, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού σου. Η παραγωγικότητα εκτοξεύεται μαζί με το αίσθημα χαράς και ελευθερίας των εργαζομένων και η πληροφόρηση αυτή μεταδόθηκε με εξαιρετική επιτυχία στο κοινό που γνώριζε για πρώτη φορά τον όρο του remote work.

Από τότε, σκεφτόμουν αρκετές φορές πώς θα ήταν αν είχα τη δυνατότητα να κουβαλώ μαζί μου το laptop, δουλεύοντας εξ αποστάσεως. Σήμερα, ο όρος εν όψει της εξάπλωσης του κορωνοϊού άρχισε να γίνεται πιο διαδεδομένος, καλώντας τον καθένα να επιδείξει υπευθυνότητα και συνέπεια, δουλεύοντας από το σπίτι. Η τηλεργασία είναι κάτι που συζητιέται έντονα το τελευταίο διάστημα στον επιχειρηματικό κλάδο της χώρας και αρκετοί εργαζόμενοι έχουν ήδη υιοθετήσει το full remote working.

Ο εργαζόμενος μπορεί να δουλεύει από τον δικό του χώρο ενώ φαίνεται ότι προτιμάται κι ένα άλλο μοντέλο τηλεργασίας, εκείνο του semi remote working.Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει στο κέντρο του το personalisation, δηλαδή τις προσωπικές ανάγκες και επιθυμίες του εργαζόμενου. Έτσι, ο καθένας μπορεί να επιλέξει το πρόγραμμα που ταιριάζει καλύτερα στον χαρακτήρα του, αλλά και στην καθημερινότητά του.

Το μεγαλύτερο όφελος του νέου αυτού τρόπου εργασίας είναι ότι μας παρέχεται η δυνατότητα να δουλεύουμε από τον δικό μας χώρο, ολοκληρώνοντας τα καθημερινά tasks με επιτυχία και χωρίς τη φασαρία του γραφείου. Μάλιστα, όσοι εργάζονται remotely, έχει αποδειχθεί πως το επιλέγουν γιατί έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση ενώ παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά άγχους και μεγαλύτερες επιδόσεις στη δουλειά τους.

Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον εργοδότη και τον εργαζόμενο και το remote work φαίνεται πως το ενισχύει, δημιουργώντας μια πιο βαθιά σχέση μεταξύ τους. Παρόλο που ο κορωνοϊός ενισχύει την εργασία μόνο από το σπίτι αυτές τις μέρες στην Ελλάδα, φανταστείτε να είχατε τη δυνατότητα να δουλεύετε όλο τον χρόνο από οποιοδήποτε μήκος και πλάτος της Γης!

Ο νέος εργασιακός όρος τείνει να γίνει μεγάλο trend μετά τις πρώτες δειλές δοκιμές του και τότε ίσως, αρχίσουμε σταδιακά να δοκιμάζουμε την εργασία δίπλα στο κύμα, στην εξοχή και σε όποιο άλλο μέρος μα δίνει τη δυνατότητα να εκτοξεύουμε την παραγωγικότητα και τις επιδόσεις μας!