UPDATE #NOW

Απεβίωσε ο σπουδαίος δραματουργός Terrence McNally λόγω κορωνοϊού


The Jennettes

25 Μαρτίου 2020

Απεβίωσε ο σπουδαίος δραματουργός Terrence McNally λόγω κορωνοϊού

Ο σπουδαίος δραματουργός, Terrence McNally έφυγε από τη ζωή αλλά άφησε πίσω του ένα τεράστιο πνευματικό έργο. Ο 81χρονος Aμερικανός θεατρικός συγγραφέας έχασε τη ζωή του, όπως έγινε γνωστό λόγω επιπλοκών από τον Covid-19.

Αποτέλεσε έναν διακεκριμένο άνθρωπο στον χώρο των Τεχνών και το θέατρο.

Βραβευμένος μάλιστα με τέσσερα βραβεία Τony, ένα Emmy, καθώς και υποτροφίες ο φημισμένος Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας έγινε γνωστός στην Ελλάδα κυρίως από τα έργα του «Μαρία Κάλλας – Master Class», «Η Φράνκι και ο Τζόνι στο φεγγαρόφωτο» καθώς και από το «Corpus Christi».

Η καριέρα του, ως θεατρικού συγγραφέα άρχισε το 1964 με το έργο «And Τhings Τhat Go Bump In The Night», το οποίο δεν σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία αλλά τίποτα δεν το σταμάτησε από το να χαρίσει στο θεατρικό κοινό πραγματικά πνευματκά αριστουργήματα.

Λίγο πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου αξίζει να θυμηθούμε το μήνυμα του: «Πιστεύω ότι το θέατρο μας διδάσκει ποιοι είμαστε, ποια είναι η κοινωνία μας και προς τα πού πηγαίνουμε. Δεν πιστεύω ότι το θέατρο μπορεί να λύσει τα προβλήματα μιας κοινωνίας, κι ούτε θα έπρεπε να περιμένουμε από αυτό να το κάνει… Τα θεατρικά έργα δεν το κάνουν αυτό. Αλλά οι άνθρωποι. Η δραματουργία μπορεί μόνο να δημιουργήσει τον τόπο συνάντησης των ιδεών και των συναισθημάτων που θα οδηγήσουν μια κοινωνία στην απόφαση να θεραπευτεί και να αλλάξει».

Ακόμη, είχε αναφέρει: "Πιστεύω ότι τo συναίσθημα των ανθρώπων είναι πιο ανοιχτό στο θέατρο. Όταν ένα έργο πηγαίνει καλά, το κοινό αναπνέει σαν ένα. Σταματούν να αναπνέουν μόνοι τους. Αναπνέουν από κοινού. Και αυτό δεν συμβαίνει βλέποντας Netflix. Όταν βλέπεις Netflix μιλάς κατά τη διάρκεια της ταινίας. Το τηλέφωνο χτυπάει. Οι άνθρωποι πηγαίνουν στο θέατρο για έναν λόγο: να ακούσουν αυτήν την ιστορία και να συναντήσουν τους συνανθρώπους τους μέσα σε αυτό. Αυτή είναι μια ανθρώπινη ανάγκη. Αν θέλετε να κάνετε τους ανθρώπους να αισθάνονται διαφορετικά, φτιάξτε τους ένα θεατρικό έργο".