UPDATE #NOW

Πάτησατε αχινό; Aυτός είναι ο σωστός τρόπος να το αντιμετωπίσετε


The Jennettes

16 Αυγούστου 2020

Πάτησατε αχινό; Aυτός είναι ο σωστός τρόπος να το αντιμετωπίσετε

«Έχει αχινούς», μία φράση που λέμε και ακούμε συχνά το καλοκαίρι στην παραλία. Ο αχινός δεν είναι κάτι επικίνδυνο, αρκεί να είμαστε προσεκτικοί. Ακόμα όμως κι αν τελικά πατήσουμε αχινό, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την υγεία μας. Επιπλέον η παρουσία αχινών μαρτυρά ένα υγιές θαλάσσιο οικοσύστημα και μία παραλία κατάλληλη για κολύμπι.

Τι κάνουμε αν πατήσουμε αχινό
Το πρώτο που θα πρέπει να κάνει κάποιος στην περίπτωση που πατήσει αχινό είναι καθαρίσει την περιοχή που έχουν μπει τα αγκάθια με οινόπνευμα ή οξιζενέ, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω μολύνσεις.

Στην περίπτωση που δεν έχετε οινόπνευμα, μπορείτε να καθαρίσετε το σημείο της πληγής με ζεστό νερό, που βοηθά στην απομάκρυνση των αγκαθιών.
Στη συνέχεια θα πρέπει να επαλείψετε με ελαιόλαδο ή baby oil ή λάδι αντηλιακό το σημείο που βρίσκονται τα αγκάθια του αχινού.
Αφήστε να περάσει λίγος χρόνος ώστε να μαλακώσει το δέρμα και στη συνέχεια αφαιρέστε τα αγκάθια του αχινού με ένα τσιμπιδάκι φρυδιών. Είναι σημαντικό πριν χρησιμοποιήσετε το τσιμπιδάκι να το έχετε απολυμάνει καλά.
Υπάρχουν και οι λύσεις της καρφίτσας και της πίεσης με τα χέρια, ωστόσο δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικές.
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της αφαίρεσης του αχινού, θα πρέπει να απολυμάνετε το σημείο και πάλι με οινόπνευμα ή οξιζενέ.