Αν υπάρχει ένας καρπός που είναι συνδεδεμένος με τον χειμώνα σίγουρα αυτός είναι τα κάστανα.
Τα κάστανα, εκτός από ψητά, τρώγονται και βραστά και είναι πολύ νόστιμα, σκέτά ή ως γαρνιτούρα ή γέμιση για την Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα.
Είναι θρεπτικά αλλά και πλούσια σε σε θερμίδες. Περιέχουν ποσότητες μετάλλων όπως ασβέστιο, σίδηρο και κάλιο (το οποίο αντισταθμίζει την υπερτασική δράση του νατρίου, ρίχνει τους καρδιακούς παλμούς, αλλά και την πίεση). Επιπλέον είναι πηγή βιταμινών C, Β1 και Β2.
Ωστόσο όταν έρχεται η ώρα να τα καθαρίσουμε μάς δυσκολεύουν και πολύ μάλιστα.
Από όλες τις συμβουλές που έχουμε ακούσει κατά καιρούς για το καθάρισμα τους αυτή είναι η καλύτερη μέθοδος: τα χαράσσουμε στη βάση τους με ένα μαχαίρι.
Τα βράζουμε για 25 – 30 λεπτά σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει, μέχρι να μαλακώσουν και να ανοίξει κάπως η φλούδα.
Τα καθαρίζουμε προσεχτικά με ένα μαχαίρι από την εξωτερική και εσωτερική ινώδη φλούδα, όσο είναι ζεστά καθώς όταν κρυώσουν η φλούδα σκληραίνει ξανά. Τέλος τα βάζουμε στην κατσαρόλα ή στο ταψί τα τελευταία λεπτά του μαγειρέματος ή του ψησίματος για να μη διαλυθούν.