UPDATE #NOW

Πότε χρειάζεται τελικό ν και πότε όχι: Ένα "σκονάκι" για να μην ξανακάνετε λάθος


The Jennettes

30 Νοεμβρίου 2020

Πότε χρειάζεται τελικό ν και πότε όχι: Ένα "σκονάκι" για να μην ξανακάνετε λάθος

Η ελληνική γλώσσα είναι τόσο πλούσια. Ωστόσο πολλές φορές ακόμα κι εμείς οι ίδιοι κάνουμε λάθη συντακτικά αλλά και γραμματικά. Βασικοί κανόνες γραμματικής χρησιμοποιούνται λάθος κυρίως στον προφορικό λόγο, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα, η λανθασμένη διατύπωσή λέξεων και φράσεων να τείνει να μονιμοποιηθεί.

Ανάμεσα σε αυτά που κάνουμε συχνότερα λάθος είναι ο κανόνας του τελικού ν. Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα μικρό λάθος μπορεί να αλλάξει το νόημα μιας λέξης ή και πρότασης.

Σε ποιες λέξεις χρειάζεται τελικά και σε ποιες όχι;

    Το τελικό -ν παραμένει όταν η επόμενη λέξη αρχίζει από φωνήεν ή από στιγμιαίο ή διπλό σύμφωνο (κ, π, τ, μπ, ντ, γκ, τσ, τζ, ψ, ξ).

    Το τελικό -ν χάνεται όταν η επόμενη λέξη αρχίζει από εξακολουθητικό σύμφωνο (γ, β, δ, χ, φ, θ, μ, ν, λ, ρ, σ, ζ).

    Όταν, λοιπόν, η λέξη που ακολουθεί αρχίζει από Κ, Π, Τ, Ψ, Ξ, τότε, μπαίνει ν στο τέλος του άρθρου που είναι πριν από αυτή.

    Για να αποφευχθεί η σύγχυση μεταξύ αρσενικού και ουδετέρου γένους αποφασίστηκε το τελικό ν να διατηρείται πάντα στα αρσενικά άρθρα και στις αντωνυμίες, πχ. τον αδερφό, τον πατέρα.

    Tο σαν διατηρεί πάντα το τελικό ν.

    Παραμένει ενίοτε στο απαγορευτικό μη(ν) μπροστά από τις μετοχές σε -οντας και -ώντας ( πχ. μην έχοντας) αλλά ποτέ στις λόγιες μετοχές (οι μη καπνίζοντες).

    Παραμένει στο αριθμητικό εκατό(ν), όταν συνδυάζεται με άλλον αριθμό που αρχίζει από φωνήεν: εκατόν επτά, εκατόν έξι κ.ο.κ.

    Παραμένει στην αιτιατική μιαν, όταν ακολουθεί λέξη που από α: μιαν άλλη μέρα, μιαν αγάπη κ.λπ.

    Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits