UPDATE #NOW

Πέθανε ο «γίγαντας της αγγλικής λογοτεχνίας», John le Carré


The Jennettes

14 Δεκεμβρίου 2020

Πέθανε ο «γίγαντας της αγγλικής λογοτεχνίας», John le Carré

Έφυγε σε ηλικία 89 ετών, ο γνωστός συγγραφέας, John le Carré, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν David John Moore Cornwell. Τη δυσάρεστη είδηση επιβεβαίωσε την Κυριακή η οικογένεια του αγαπημένου συγγραφέα, αναφέροντας σε σχετική της δήλωση: «Όλοι μας θρηνούμε βαθιά το θάνατό του».

Ο John le Carré έχασε τη ζωή του από πνευμονία ενώ άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Royal Cornwall Hospital. Επρόκειτο για έναν «αδιαμφισβήτητο γίγαντα της αγγλικής λογοτεχνίας», ο οποίος «καθόρισε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και απευθύνθηκε με τη γλώσσα της αλήθειας στην εξουσία στις δεκαετίες που ακολούθησαν», σύμφωνα με τον Jonny Geller, ατζέντη του Βρετανού συγγραφέα. 

Όπως σημείωσε μάλιστα, ο ίδιος, «Δεν θα δούμε ξανά κάποιον σαν και αυτόν» αφού αποτέλεσε κύρια πηγή έμπνευσης για πολύ κόσμο που τον διάβαζε. Ο John le Carré είχε γεννηθεί το 1931 στο Ντόρσετ ενώ ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης και στο Λίνκολν Κόλετζ της Οξφόρδης. Δίδαξε για δύο χρόνια στο Ίτον και από το 1959 ως το 1964 υπηρέτησε στο Βρετανικό Διπλωματικό Σώμα. Δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα «Call for the Dead» το 1961, ενώ δούλευε ακόμα ως μυστικός πράκτορας.  

Ο John le Carré θεωρείται ο συγγραφέας που ανήγαγε το μυθιστόρημα κατασκοπίας σε λογοτεχνία αξιώσεων. Και παρ' ότι πολλοί πίστεψαν πως η θεματολογία του εξαντλήθηκε με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η επιτυχία πρόσφατων έργων όπως «Ο ράφτης του Παναμά», «Σινγκλ & Σίνγκλ» και «Ο επίμονος κηπουρός» τους διέψευσε. Το 2008, ο επιτυχημένος συγγραφέας κατέλαβε την 22η θέση στον πίνακα των καλύτερων 50 Άγγλων συγγραφέων του 20ου αιώνα που συνέταξαν οι Times.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Wikipedia.org

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr