UPDATE #NOW

To 2020 δεν ήταν η χειρότερη χρονιά και αυτή είναι η απόδειξη


The Jennettes

22 Δεκεμβρίου 2020

To 2020 δεν ήταν η χειρότερη χρονιά και αυτή είναι η απόδειξη

Το 2020 μάς έκανε να το μισήσουμε. Να ευχόμαστε να φύγει και να μην ξαναγυρίσει ποτέ, κάτι που εκφράσαμε με κάθε δυνατό τρόπο όπως π.χ μέσα από το εξώφυλλο του διάσημου περιοδικού Time, το οποίο το έσβησε με κόκκινο χρώμα. Κι όμως, η σκληρή αλήθεια είναι ότι το 2020, ήταν πράγματι κακό, δεν ήταν όμως η χειρότερη χρονιά ever.

Το 2020 δεν είχε μόνο προκλήσεις, ακόμη κι αν χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία του Covid-19 που ώθησε τα κράτη να λάβουν αποφάσεις που θα κατέστρεφαν την παγκόσμια οικονομία. Παρά τον αντίκτυπο τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, αλλά και τις βαριές συνέπειες στην ψυχολογία των ατόμων, το 2020 δεν ήταν η χειρότερη χρονιά. Δείτε γιατί!

Ακολουθούν μερικές χρονιές που αποδείχθηκαν χειρότερες στην ιστορία από το 2020.

Οποιοδήποτε έτος του 1300. Αυτό που ονόμασε η Aμερικανίδα ιστορικός Barbara Tuchman «ο καταστροφικός δέκατος τέταρτος αιώνας» είδε την πανώλη και τον λοιμό να σαρώνουν όλη την Ευρώπη, αποτυπώνεται με ευκρίνεια σε εκείνα τα χρόνια. "Σε πέντε χρόνια, ο Μαύρος Θάνατος εξάλειψε περίπου το 30 έως 50 τοις εκατό του ευρωπαϊκού πληθυσμού", αλλά οι άνθρωποι κατάφεραν να προσαρμοστούν.

Οποιοδήποτε έτος του 1800. Η δουλεία ήταν νόμιμη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάνω από 600.000 άνδρες πέθαναν στον εμφύλιο πόλεμο των ΗΠΑ. Μια μακρά πανδημία χολέρας έκλεισε, αλλά μια άλλη θα ξεσπάσει το 1863. Το 1854, ένα ξέσπασμα χολέρας οδήγησε στο θάνατο το 5,5% των ανθρώπων στο Σικάγο.

Οποιοδήποτε έτος του 1900. Η σύγκριση του τέλους του 20ού αιώνα με το σήμερα είναι διφορούμενη, καθώς η δεκαετία του 1990 ήταν αρκετά καλή για πολλούς ανθρώπους. Υπήρξαν ωστόσο, θανατηφόρες πανδημίες γρίπης στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Οι ασθένειες που σχετίζονται με το HIV / AIDS εξακολουθούν να σκοτώνουν περίπου 690.000 ανθρώπους ετησίως και σκότωσαν 32,7 εκατομμύρια ζωές μεταξύ των αρχών της πανδημίας και του 2019.

Όσο πιο μεγάλη και ουσιαστική η αναδρομή στην ιστορία, τόσο πιο εύκολο καθίσταται να είμαστε επιεικείς με το 2020. Τα τελευταία 120 χρόνια, είχαμε δύο παγκόσμιους πολέμους, μια Μεγάλη Ύφεση, τον Μεγάλο Λιμό της Ουκρανίας ή Γολoντομόρ, το Ολοκαύτωμα, τους διαμεσολαβητικούς πόλεμους μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και μαζικές δολοφονίες κομμουνιστικών κρατών μετά από επαναστάσεις στη Ρωσία, την Κίνα και αλλού.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως υπάρχουν περισσότερα στη ζωή από το «να μην πεθαίνεις από τον Covid». Υπάρχει «να μην πεθαίνεις από την πείνα», κάτι που είναι πολύ πιο πιθανό για πολλούς ανθρώπους στα λιγότερο τυχερά μέρη του κόσμου μας ή «να μην πεθαίνεις από καρκίνο που ο γιατρός σου δεν εντόπισε νωρίς εξαιτίας του πρωτοκόλλου του Covid". "Ή από αυτοκτονία, την οποία περίπου 25% των νεαρών ενηλίκων έχουν σκεφτεί σοβαρά κατά τη διάρκεια της πανδημίας".

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω στοιχεία από την ανασκόπηση των προηγούμενων δεκαετιών, δεν σημαίνει ότι αναιρούν το γεγονός πως το 2020 υπήρξε μια αρκετά αντίξοη και πρωτόγνωρη χρονιά των τελευταίων εποχών.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits