UPDATE #NOW

Κλιματική αλλαγή: Το 2020 ήταν η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ


The Jennettes

8 Ιανουαρίου 2021

Κλιματική αλλαγή: Το 2020 ήταν η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ

Το κεφάλαιο "κλιματική αλλαγή" φαίνεται ότι έχει αρχίσει να μας απασχολεί πολύ τα τελευταία χρόνια αφού τα δεδομένα είναι πλέον ακόμη πιο ανησυχητικά. Το 2020, είναι μία χρονιά, όπου καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες παγκοσμίως.

Τόσο η θερμότητα που καταγράφηκε όσο και οι πυρκαγιές στην Αρκτική και οι 29 τροπικές καταιγίδες στον Ατλαντικό προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία για το μέλλον του πλανήτη. Παρά την πτώση 7% στην καύση ορυκτών καυσίμων εξαιτίας του lockdown για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, το διοξείδιο του άνθρακα, που παγιδεύει τη θερμότητα, συνέχισε να συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας ένα νέο ρεκόρ.  

jenny.gr

Η μέση επιφανειακή θερμοκρασία στον πλανήτη το 2020 ήταν 1,25 Βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από την προ-βιομηχανική περίοδο του 1850-1900, επικίνδυνα κοντά στο 1,5 Βαθμούς Κελσίου, που έθεσαν ως στόχο τα κράτη του κόσμου για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.  

Μόνο το 2016 θυμίζει τη ζέστη που καταγράφηκε το 2020, αλλά τότε είχε εμφανιστεί ένα ιδιότυπο κλιματικό φαινόμενο, το El Nino, που προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας. Aν δεν υπολογιστεί αυτό, τότε το 2020 είναι το πιο θερμό έτος. Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι χωρίς επείγουσα δράση, το μέλλον της ανθρωπότητας θα είναι δύσκολο.  

jenny.gr

Τα lockdown λόγω του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο μπορεί να έχουν προκαλέσει μια μικρή μείωση των εκπομπών ρύπων, αλλά το διοξείδιο του άνθρακα, που συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα, συνεχίζει να αυξάνεται γρήγορα. Aν η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη από τους εφιάλτες του 2020 δεν είναι πράσινη, όντως το μέλλον πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο φαίνεται μαύρο.

Χρειάστηκαν πάνω από 200 χρόνια για να αυξηθούν τα επίπεδα κατά 25%, αλλά τώρα μόλις περισσότερο από 30 χρόνια αργότερα, πλησιάζουμε μια αύξηση του 50%. Οι παγκόσμιες εκπομπές ρύπων θα πρέπει να μειωθούν στο μηδέν μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη πρόκειται να περιοριστεί στους 1,5 Βαθμούς Κελσίου. 

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr