UPDATE #NOW

Έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος συγγραφέας των Ελλήνων και των Γάλλων, Βασίλης Αλεξάκης


The Jennettes

12 Ιανουαρίου 2021

Έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος συγγραφέας των Ελλήνων και των Γάλλων, Βασίλης Αλεξάκης

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Ελληνογάλλος συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης σε ηλικία 77 ετών, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας εδώ και χρόνια και το 2018 νοσηλεύτηκε με αναπνευστικά προβλήματα. Ως ένας από τους συγγραφείς που έγραφε μυθιστορήματα στα ελληνικά και τα γαλλικά, κατάφερε να αναγνωριστεί διεθνώς στον λογοτεχνικό κόσμο, ενώ χαρακτηριζόταν από τους Γάλλους ως «ο βοσκός των λέξεων».

Το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα τον ξεχώρισε κυρίως μέσα από το βιβλίο του «μ.Χ.» για το οποίο έλαβε το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας το 2007. Τα έργα του αντλούν στοιχεία και από τους δύο πολιτισμούς, τον ελληνικό και τον γαλλικό, και περιέχουν έντονα το στοιχείο μιας λεπτής ειρωνείας. Κάθε λέξη προσεγμένη και κάθε έννοια με πολλά σύμβολα παραδίδεται στον αναγνώστη και τον καλεί σε ένα μοναδικό ταξίδι μέσα από μερικές προσεγμένες σελίδες.

Η τεχνοτροπία του γνωστού συγγραφέα προσφέρει στον αναγνώστη μια οικεία και προσωπική προοπτική των ιστοριών του. Το πρώτο έργο του που γράφτηκε στη μητρική του γλώσσα, είναι το "Τάλγκο", κυκλοφόρησε το 1982 και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να σημειώνει εξαιρετική επιτυχία. Το 1984 μάλιστα έγινε και ταινία με τον τίτλο Ξαφνικός Έρωτας.

«Η γλώσσα είναι φτιαγμένη από σάρκα, ο έρωτας από Θεό κι η λογοτεχνία από Θάνατο»

Γραμμένα στα γαλλικά και ξαναγραμμένα ή μεταφρασμένα στα ελληνικά, τα βιβλία του Βασίλη Αλεξάκη κινούνται μεταξύ Ελλάδας, Ευρώπης και Αφρικής, διακρίνονται για το ευγενικό, αν και κάποτε καυστικό τους χιούμορ και στρέφονται γύρω από τρεις θεματικούς άξονες: τα πάθη του έρωτα, τη λατρεία της γλώσσας και τη διάσπαρτη κοινωνική καθημερινότητα.

Ο έρωτας στην πεζογραφία του Αλεξάκη μπορεί να είναι πολλά ταυτοχρόνως πράγματα: αγάπη, ζήλεια, απιστία και ανεκπλήρωτο όνειρο, βαθύς συναισθηματικός δεσμός και σκληρός χωρισμός με οξύ πόνο, αλλά και χαρά υψηλής πτήσης και ανεξέλεγκτο πάθος.

Χαρακτηριστικό μάλιστα, είναι συχνά το αυτοβιογραφικό στοιχείο, σε διάφορες φάσεις της ζωής του: από την παιδική ηλικία στην Ελλάδα και τη δισυπόστατη ελληνογαλλική ταυτότητα μέχρι τα τερτίπια του συγγραφικού επαγγέλματος και τη σχέση με τη μητέρα. Η ελληνική βιβλιογραφία του Αλεξάκη χωρίζεται επίσης σε τρεις κατηγορίες. Πεζά και διηγήματα: Η σκιά του Λεωνίδα (1984), Ο μπαμπάς (1997) και Το μυστικό του κίτρινου τάπητα (2000). Τον συγγραφέα απασχολούσε έντονα η ελληνική γλώσσα στη σχέση της με τα γαλλικά, τη γλώσσα η οποία τον διαμόρφωσε ως συγγραφέα.

Σε ηλικία 17 ετών ο Βασίλης Αλεξάκης έλαβε υποτροφία και έφυγε για τη Λιλ της Γαλλίας για να σπουδάσει δημοσιογραφία. Η υποτροφία του ήταν μικρή και έτσι αναγκάστηκε να δουλέψει σε ένα εστιατόριο. Μετά από τρίχρονες σπουδές επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, αλλά γύρισε να εγκατασταθεί στο Παρίσι το 1968 μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα. Εργάστηκε στη Monde des livres για δεκαπέντε χρόνια. Όντας σχεδιαστής σκίτσων, ο Αλεξάκης υπήρξε δημοσιογράφος της εφημερίδας Le Monde ενώ έγραψε και ραδιοφωνικά κομμάτια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας από το τμήμα Γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η μνήμη του θα μένει πάντα ζωντανή μέσα από τα έργα που τόσο αγάπησε ο κόσμος και ξεχώρισαν για την ιδιαίτερη λογοτεχνική τους υπόσταση και υπογραφή.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Βικιπαίδεια

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits