UPDATE #NOW

Blue Monday: Η ιστορία της πιο μελαγχολικής ημέρας του χρόνου


The Jennettes

18 Ιανουαρίου 2021

Blue Monday: Η ιστορία της πιο μελαγχολικής ημέρας του χρόνου

Σήμερα είναι η πιο καταθλιπτική Δευτέρα αλλά και ημέρα του χρόνου, γνωστή και ως Blue Monday. Σύμφωνα με τη θεωρία επιστημόνων από τη Μεγάλη Βρετανία, η Blue Monday είναι η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου και ο λόγος είναι πως οι άνθρωποι αισθάνονται περισσότερα μελαγχολικά συναισθήματα από οποιαδήποτε άλλη ημέρα μέσα στον χρόνο.

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 2000, όταν μια διαφημιστική εταιρεία στη Μεγάλη Βρετανία σχεδίασε μια καμπάνια για το ταξιδιωτικό γραφείο Sky Travel, με σκοπό να ορίσουν μια ημερομηνία για την πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου. O ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Κλιφ Αρνάλ, ανέλαβε να δώσει επιστημονικό περίβλημα στη θεωρία αυτή. Το 2005 ανακοίνωσε έναν μαθηματικό τύπο για να βρει ποια είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου και κατέληξε στην τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου.

Ο μαθηματικός τύπος του περιλαμβάνει έξι παράγοντες, όπως ο καιρός (W), τα έσοδα (D), τα χρέη (d), ο χρόνος από τα Χριστούγεννα (T), o χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q), τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (Μ) και η ανάγκη για δράση (Na).

Πέρα από τις θεωρίες και το marketing, η Blue Monday είναι μια συνηθισμένη ημέρα, όπως όλες οι υπόλοιπες, ειδικά εν μέσω lockdown και μιας πανδημίας σε εξέλιξη, που ούτως ή άλλως αισθανόμαστε αρκετά περιορισμένοι και ανασφαλείς.

Εσείς, πώς αισθάνεστε σήμερα;

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits