Η Πρωταπριλιά, που γιορτάζεται την 1η Απριλίου κάθε έτους, γιορτάζεται για αρκετούς αιώνες από διαφορετικούς πολιτισμούς, όμως η ακριβής προέλευσή της παραμένει άγνωστη.
Οι παραδόσεις της ημέρας περιλαμβάνουν παιχνιδιάρικα αστεία και ψέματα σε άλλους, συχνά φωνάζοντας «Πρωταπριλιά!» στο τέλος, ως ένδειξη ότι πρόκειται για φάρσα.
Ενώ η ακριβής ιστορία της καλύπτεται από μυστήριο, η αγάπη των αστείων της Πρωταπριλιάς από τον κόσμο, τα μέσα ενημέρωσης και των μεγάλων εμπορικών σημάτων εξασφάλισε τη μακροχρόνια διατήρηση της.
Προέλευση της Πρωταπριλιάς
Τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη.
Τον Μεσαίωνα, οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου, λόγω του Πάσχα. Το 1560 ο βασιλιάς Κάρολος Θ’ μετέθεσε την αρχή του έτους από την 1η Απριλίου στην 1η Ιανουαρίου για να συμβαδίζει η χώρα του ημερολογιακά με τις άλλες χώρες, ενώ αυτή η αλλαγή δημιούργησε προβλήματα και αντιδράσεις από το λαό.
Όσοι, λοιπόν, από τους υπηκόους του βασιλιά αποδέχτηκαν την ημερολογιακή αλλαγή πείραζαν εκείνους που συνέχιζαν να τηρούν την παλιά πρωτοχρονιά (1η Απριλίου), λέγοντάς τους περιπαικτικά ψέματα ή κάνοντάς τους ψεύτικα πρωτοχρονιάτικα δώρα.
Στην Ελλάδα, το έθιμο πρέπει να ήταν γνωστό από την εποχή των Σταυροφοριών. Διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά, όμως βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια.
Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του.
4 φάρσες που έμειναν στην ιστορία
'Οταν φύτρωσαν..μακαρόνια!
Το BBC έχει συνδέσει το όνομα του με αρκετές Πρωταπριλιάτικες φάρσες. Μία από αυτές ήταν το 1957, όταν παρουσιαστής ειδήσεων Richard Dimbleby, παρουσίασε ένα οπτικοποιημένο ρεπορτάζ για την ανοιξιάτικη «συγκομιδή» σπαγγέτι στην Ιταλία. Μάλιστα ήταν τόσο τραβηγμένο που έδειχνε σπαγγέτι να κρέμονται από τα δέντρα. Το πιο παράξενο είναι ότι υπήρξαν πολλοί που το πίστεψαν!
Όταν «βρέθηκε» ο τάφος του Σωκράτη
Την Πρωταπριλιά του 1995, το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι κατά τις ανασκαφές για τη δημιουργία του μετρό, βρέθηκε ο τάφος του Σωκράτη. Το Υπουργείο, μάλιστα, σημείωσε πως βρέθηκαν επίσης ο χιτώνας του, αλλά και ίχνη από το κόνιο που είχε πιει.
Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου μέσω των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, ενώ πρώτο στην «παγίδα» του Υπουργείου Πολιτισμού έπεσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που λίγες ώρες μετά έσπευσε να ανακαλέσει την είδηση.
Σφήκες «δολοφόνοι»
Ο ραδιοφωνικός σταθμός 1ΖΒ στη Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε το πρωί της 1ης Απριλίου 1949 ότι ένα γιγάντιο σμήνος από σφήκες κατευθυνόταν προς την πόλη, ενώ μάλιστα έδωσε και αναλυτικές συμβουλές στον κόσμο να «φορέσει τις κάλτσες του πάνω από το παντελόνι και να βάλει σφηκοπαγίδες με μέλι έξω από τα σπίτια».
Εκατοντάδες έκπληκτοι άνθρωποι ακολούθησαν πιστά τις συμβουλές, μέχρι που αργότερα ο «πλακατζής» εκφωνητής του σταθμού παραδέχτηκε ότι ήταν φάρσα.
Μετά από αυτό βέβαια, αποφασίστηκε να στέλνεται κάθε χρόνο πριν από την Πρωταπριλιά σε όλους τους ραδιοσταθμούς η υπενθύμιση ότι το καθήκον τους είναι να μεταδίδουν μόνο την αλήθεια.
Οι ιπτάμενοι πιγκουίνοι
Την Πρωταπριλιά του 2008, το BBC παρουσίασε ένα βίντεο με μία μοναδική «ανακάλυψη». Πιγκουίνοι της Ανταρκτικής μετατρέπονται σε αποδημητικά πουλιά, πετώντας μίλια μακριά. Σύμφωνα με τον παρουσιαστή, Terry Jones, ο προορισμός τους είναι τα τροπικά δάση της Αμερικής.
Η ανακάλυψη του χωριού του Αστερίξ
Την Πρωταπριλιά του 1993, ένα άρθρο στη βρετανική εφημερίδα «The Independent» ανέφερε την ανακάλυψη του χωριού του Aστερίξ από επιστήμονες των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και της Βρέστης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ανασκαφές έφεραν στο φως νομίσματα, στα οποία απεικονίζονταν αγριογούρουνα, ενώ δεν υπήρχε ίχνος ρωμαϊκής εισβολής!
Δείτε ακόμη:
10 σουρεαλιστικές εικονογραφήσεις της σημερινής κοινωνίας
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits