UPDATE #NOW

Τι επικίνδυνο μπορεί να προκαλέσει η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου;


The Jennettes

30 Ιουνίου 2021

Τι επικίνδυνο μπορεί να προκαλέσει η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου;

Το 2017, η Amazon ανακοίνωσε πως θα προσθέσει τρία χαρακτηριστικά στο πακέτο του «Amazon Rekognition». Το λογισμικό που κυκλοφόρησε έναν χρόνο πριν, με την υπόσχεση να «λύσει τα χέρια» των προγραμματιστών που ασχολούνται με την ανάλυση ψηφιακών εικόνων, περιλαμβάνει την αναγνώριση προσώπου σε φωτογραφίες και βίντεο δεκάδων εκατομμυρίων διαφορετικών ανθρώπων, ενώ μπορεί να ξεχωρίσει 100 διαφορετικά πρόσωπα εκεί που απεικονίζεται μεγάλο πλήθος ανθρώπων.

Στα θετικά του Amazon Rekognition, περιλαμβάνεται ο περιορισμός του trafficking αλλά και η ενίσχυση των ιστοσελίδων όπως το Pinterest. Όλα φαίνονταν καλά μέχρι το 2018, όταν αποκαλύφθηκε πως η Amazon δεν ήταν όσο ξεκάθαρη θα έπρεπε. Υπήρχε παντελής έλλειψη διαφάνειας.

«Με αυτήν την τεχνολογία, η αστυνομία θα μπορεί να αναγνωρίσει ποιος παρευρίσκεται στις διαδηλώσεις. Θα μπορεί να παρακολουθεί μετανάστες καθώς ξεκινούν τη νέα τους ζωή. Οι πόλεις θα μπορούν να παρακολουθούν τους κατοίκους τους, είτε έχουν λόγο να υποψιάζονται εγκληματική δραστηριότητα, είτε όχι... Αυτά τα συστήματα ξεκάθαρα θα λειτουργήσουν ενάντια στις μειονότητες», εξήγησαν οι Matt Cagle και Nicole Orzer της Αμερικανικής Ένωσης για τις Πολιτικές Ελευθερίες Union (ACLU).

Το τελευταίο, μάλιστα, αποδείχθηκε κι από δοκιμές, στις οποίες φάνηκε πως γίνονταν λάθη στην ταυτοποίηση των έγχρωμων – κυρίως των Μαύρων γυναικών.

 

Δείτε ακόμη:

 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr