Κάθε καλοκαίρι, όλα τα κλιματιστικά λειτουργούν στο full και είναι πολύ πιθανό να προκύψουν black out. Το φετινό καλοκαίρι στην χώρα μας είναι πιο δύσκολο καθώς εν μέσω πανδημίας, ένας ιστορικός καύσωνας έκανε την επέλασή του. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα πολλαπλά μέτωπα πυρκαγιών που ξέσπασαν αποτελούν κίνδυνο για blackout σε πολλές περιοχές. Τι κάνουμε και πώς κινούμαστε σε αυτή την περίπτωση;
Όχι, πανικός
Σε κάθε κρίση, μικρότερη ή μεγαλύτερη, το νούμερο ένα είναι να παραμείνετε ψύχραιμοι. Ακόμα κι αν το ρεύμα πέσει βράδινές ώρες, μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση, μέχρι να επανέλθει.
Φακός/Κεριά/Φλας
Η πρώτη κίνηση είναι να ανοίξουμε το φλας του κινητού και να το χρησιμοποιήσουμε ως φακό. Ελέγχουμε αν το ρεύμα έπεσε μόνο στο σπίτι ή σε όλο το κτίριο και την γειτονιά.
Στον ηλεκτρικό πίνακα αν έχει πέσει κάποιος διακόπτης δοκιμάζουμε να τον σηκώσουμε.Αν ξαναπέσει, σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα στο κύκλωμα. Ανάβουμε κι άλλο φακό ή κεριά (πάντα με προσοχή) και περιμένουμε.
Δύο-τρεις φακοί αφημένοι σε γνωστά σημεία του σπιτιού που περνάτε πολλές ώρες. Κεριά με σπίρτα ή αναπτήρα στα ίδια σημεία ώστε να αποκαταστήσετε τον φωτισμό του δωματίου γρήγορα. Είναι οι πρώτες κινήσεις ασφαλείας που πρέπει να γίνουν.
Βγάλτε τις συσκευές από τις πρίζες
Βγάλε κάποια πολύμπριζα ή συσκευές από την πρίζα. Δεν γνωρίζετε την αιτία του προβλήματος, οπότε σε κάθε περίπτωση είναι λογικό να βγάλεις τα δύο πολύμπριζα με τις περισσότερες και πιο ακριβές συσκευές (σε σαλόνι και υπνοδωμάτιο) από την πρίζα. Έτσι θα τα προστατεύσετε. Αν μπορείτε, βγάλτε και τα κλιματιστικά.
Έχετε φορτισμένα κινητά/laptop και power banks
Οι συσκευές αυτές είναι ήρωες σε περίπτωση blackout, οπότε αυτές τις ημέρες καλό είναι να τις έχετε φορτισμένες.
Κατά τη διάρκεια των διακοπών του ηλεκτρικού ρεύματος, ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή στους πολίτες στα ακόλουθα:
- Να αποφεύγουν τη χρήση ανελκυστήρων προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εγκλωβισμού τους.
- Για λόγους ασφαλείας, όλοι οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ηλεκτροδότηση μπορεί να επανέλθει ανά πάσα χρονική στιγμή και άρα όλες οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να θεωρούνται διαρκώς «υπό τάση».
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες παρακαλούνται κατά τις ώρες αιχμής 13:00-15:00 και 18:00-22:00 να:
- Αποφεύγουν τη χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να τη μεταθέτουν κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής).
- Ρυθμίζουν τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς. Η λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τη διάρκεια των ακραίων αυτών καιρικών συνθηκών, θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.