UPDATE #NOW

Επισκεφθήκαμε τη Γαϊδουροχώρα και ανακαλύψαμε πόσο έξυπνα και τρυφερά ζώα είναι τα γαϊδουράκια


Κλέλια Φατούρου

31 Οκτωβρίου 2021

Επισκεφθήκαμε τη Γαϊδουροχώρα και ανακαλύψαμε πόσο έξυπνα και τρυφερά ζώα είναι τα γαϊδουράκια

Η Γαϊδουροχώρα δεν είναι ένα μαγικό μέρος στη μέση του πουθενά. Βασικά, αυτό ακριβώς είναι. 

Η 28η Οκτωβρίου ήταν μία πολύ καλή αφορμή για να κάνω κάτι που ήθελα από καιρό. Να επισκεφθώ τη Γαϊδουροχώρα, χωρίς να έχω πολλές πληροφορίες. Έτσι, ξαφνικά κι αυθόρμητα. Μία βόλτα στην εξοχή της Αττικής, ένα ηλιόλουστο πρωί σε εθνική αργία. Και ήταν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσα να κάνω στον εαυτό μου.

GPS στο κινητό και φτάνεις στο Κορωπί, στη μέση του πουθενά. Η αλήθεια είναι ότι στη Γαϊδουροχώρα φτάνεις μόνο με αυτοκίνητο, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του GPS. Εκεί σε περιμένει ένα μικρό κτήμα, με δέντρα, διάφορα φραγμένα σημεία και ανθρώπους που σε καλοδέχονται με ζεστασιά.

Τα προγράμματα στη Γαϊδουροχώρα

Ένας μέρος που είναι προσαρμοσμένο στα σχολικά ωράρια και ετοιμάζει ξενάγηση, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Είναι όμως ανοιχτό σε ιδιώτες τα Σαββατοκύριακα και τις περισσότερες αργίες. Στόχος είναι να ευαισθητοποιηθούμε και να μάθουμε όσα περισσότερα facts μπορούμε για τα γαϊδουράκια. Ξέρατε ότι είναι πολύ πιο έξυπνα από τα άλογα; Ότι οι αγέλες είναι μητριαρχικές και ηγέτες είναι πάντα τα θηλυκά;

Τα γαϊδουράκια ζουν μέχρι τα 50, αν είναι υγιή και τρώνε σωστά. Ο μέσος όρος του βάρους τους είναι 200 κιλά και η πλάτη τους αντέχει το 20% του βάρους τους. Όπως θα υπολογίσατε, αντέχουν το πολύ 40 κιλά, πράγμα που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα των φορτωμένων ζώων που βλέπουμε (και κάποιοι εξ υμών εκμεταλλευόμαστε) σε μέρη, όπως η Σαντορίνη. Όπως μας ενημέρωσαν, το φαινόμενο συνεχίζει να υπάρχει αν και κάποιοι έχουν προσαρμοστεί.

Τα προγράμματα γνωριμίας διαρκούν 40 λεπτά και μπαίνουμε κανονικά στον χώρο όπου τρώνε, κοιμούνται και παίζουν. Μάθαμε ότι δεν πρέπει να στεκόμαστε από πίσω τους, γιατί είναι τυφλή γωνία, δεν μπορούν να μας δουν και αν τρομάξουν ξαφνικά, θα μας κλωτσήσουν. Πρέπει να διατηρούν φυσιολογικό το βάρος τους, έτσι ώστε να είναι υγιή και από τα δόντια μπορείς να καταλάβεις την ηλικία τους. 

Γιατί να επισκεφθείτε τη Γαϊδουροχώρα

Γιατί σας περιμένει η αρχηγός Μανού, ο ζωηρός Δον Πεπίτο, ο τιγρέ Τίγρης, ο Ισίδωρος, η Μέλπω και η παρέα τους. Εγώ έγινα φίλη με τον Παναγιώτη, ο οποίος έχει κακοποιηθεί βαριά και ακόμα προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα του ζωή. Προτιμά να περνά χρόνο μόνος αλλά δεν λέει όχι σε χάδια και την αγάπη που θα του δώσετε (και που χρειάζεται). Μπορείτε να χαϊδέψετε τα ζώα, να τα χτενίσετε αλλά κυρίως, σεβόμενοι τον χώρο τους. Εκεί θα δείτε χήνες, κοτούλες, γάτες και ένα περιβάλλον γεμάτο ζωάκια και φροντίδα. Θα απολαύσετε τον καφέ σας στην υπαίθρια καφετέρια, ενώ μπορείτε να φέρετε το δικό σας φαγητό και να κάνετε οικογενειακό πικνίκ. Φεύγοντας, μπορείτε να αγοράσετε μερικά σουβενίρ και να συμβάλετε στο έργο του οργανισμού.

Εδώ δεν θα ανέβετε σε γαϊδουράκια

Αν και, δυστυχώς, υπάρχει ακόμα το έθιμο της άμαξας και το να ανεβαίνουμε σε άλογα και γαϊδουράκια, εδώ θα μάθουμε ότι κάτι τέτοιο είναι απαγορευτικό. Εκτός αν είναι στο πλαίσιο της ονοθεραπείας, που λειτουργεί όπως η θεραπευτική ιππασία. Για να επικοινωνήσετε με το Ελληνικό Κέντρο Γαιδουριού αλλά και για περισσότερες πληροφορίες για το ωράριο, μπείτε εδώ. Το αντίτιμο της εισόδου για τους ενήλικες και τα παιδιά άνω των 3 ετών είναι 6 ευρώ ενώ υπάρχουν ειδικά πακέτα για πολυμελείς οικογένειες.

Πηγή φωτογραφίας: Instagram/donkeysland