UPDATE #NOW

Μαρία Παπάκου: Η πρώην αθλήτρια της εθνικής ενόργανης καταγγέλλει τον προπονητή της για σεξουαλική κακοποίηση - «Όλοι ήξεραν»


JTeam

4 Ιανουαρίου 2022

Μαρία Παπάκου: Η πρώην αθλήτρια της εθνικής ενόργανης καταγγέλλει τον προπονητή της για σεξουαλική κακοποίηση - «Όλοι ήξεραν»
H σεξουαλική κακοποίηση ξεκίνησε στα 14 της χρόνια - «Το έβλεπαν όλοι οι προπονητές αυτό. Κανένας δεν του είπε μία λέξη»

Το 2021 ήταν η χρονιά που οι γυναίκες άρχισαν να μιλούν. Να καταγγέλλουν όσα βίωσαν στα χέρια ισχυρών ανδρών, να δίνουν δύναμη η μία στην άλλη. Τώρα, συνεχίζουν χωρίς φόβο. Η πρώην αθλήτρια της εθνικής ενόργανης, Μαρία Παπάκου, μοιράστηκε τη δική της ιστορία #MeToo. Αποκάλυψε στο Mega ότι ο προπονητής της την κακοποίησε σεξουαλικά, ξεκινώντας από την ηλικία των 14 ετών.

«Με αγκάλιαζε σφιχτά, προσπαθούσε να με φιλήσει στο στόμα. Ακουμπούσε τα γεννητικά του όργανα πάνω στα γεννητικά μου όργανα, την ώρα που κάναμε ευλυγισία», είπε.

«Το έβλεπαν όλοι οι προπονητές αυτό. Κανένας δεν του είπε μία λέξη, κανένας δεν του έβαλε ένα όριο, ένα στοπ. Συνέβαινε σε πάρα πολλά κορίτσια της Εθνικής Ομάδας. Κι εγώ νόμιζα ότι ήταν μόνο σε μένα».

Όλοι ήξεραν. «Τελικά ο συγκεκριμένος άνθρωπος σε στρίμωξε; Γιατί είχαμε την απορία», τη ρώτησε μετά από καιρό μία παλιά της προπονήτρια. «Το ξέρατε όλοι και κανείς δεν έκανε τίποτα;», ήταν η απάντησή της.

«Έκανε σχολιασμό για τα οπίσθιά μου, μου έλεγε πόσο ωραίο στήθος έχω και πόσο ωραία μεγαλώνει, πότε θα φιλήσει τα χείλια μου. Μου έλεγε χαρακτηριστικά ότι “αυτό που συμβαίνει θα του ξέρουμε μόνο εγώ, εσύ και ο Θεός, είναι ιερό”», συνέχισε η αθλήτρια.

Εκπροσωπούσε τη χώρα σε διεθνείς αγώνες, έδινε τον καλύτερό της εαυτό. Και σήμερα, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά, αποκαλύπτει τι συνέβαινε όταν τα φώτα έσβηναν κι επέστρεφε στο ξενοδοχείο.

«Σε ένα ταξίδι που είχαμε, χτύπησε την πόρτα του δωματίου και του άνοιξε μια συναθλήτριά μου. Δεν τον φοβήθηκα γιατί ήμασταν πολλά κορίτσια μαζί και λέω δε θα μου κάνει τίποτα. Αυτός όμως είπε σε όλες “φύγετε από το δωμάτιο θέλω να μείνω μόνος με τη Μαρία” και έφυγαν και με άφησαν μόνη μου. Μου κόπηκαν τα πόδια, άρχισε η καρδιά μου να πάλλεται, να χτυπάει σα να θέλει να βγει έξω από το στήθος μου, δεν μπορούσα να αντιδράσω, θεώρησα ότι είναι τετελεσμένη η κατάσταση, δεν είχα λόγια να πω».

Εκείνος, αντιμετώπιζε τα ταξίδια σαν μία ευκαιρία να την κακοποιήσει. Γιατί αυτό που ακολούθησε, δεν έγινε μόνο μία φορά.

«Έβγαλε την μπλούζα του, μου έπιανε το κεφάλι, προσπαθούσε να με φιλήσει στο στόμα και τον λαιμό. Τον έδιωχνα μακριά αλλά έτριβε το σώμα του επάνω μου. Με πέταξε στο κρεβάτι, σηκώθηκα να φύγω, με τράβηξε από το χέρι, με ξανακόλλησε επάνω του και έπεσα πάνω στο κρεβάτι. Με φιλούσε παντού, έβαλε το χέρι του στα γεννητικά μου όργανα, προσπαθούσε να με γδύσει, έπιασε το χέρι μου και προσπάθησε να το βάλει μέσα από το εσώρουχό του.

Άρχισα να φωνάζω, έπαθα πανικό, δεν ήξερα πώς να αντιδράσω, έτρεμε το σώμα μου εσωτερικά. Μου έλεγε να μη φωνάζω, δεν πρέπει να μας ακούσουν. “Σε αγαπάω, εγώ είμαι, ξέρεις πόσο σε αγαπώ, μη φοβάσαι, τον έρωτα θέλω να σου δείξω" , μου είπε. Οι δυνάμεις μου με εγκατέλειψαν, έβαλα τα κλάματα και εκεί σταμάτησε τελικά. Ενδεχομένως να είχε φτάσει στον σκοπό του. "Δεν πειράζει, μπορεί να χάσαμε σήμερα την ευκαιρία αλλά υπάρχει και άλλη μέρα”, μου είπε».

Η εισαγγελική έρευνα, η οποία έχει αρχίσει εδώ και 8 μήνες για τα όσα οι ίδιοι οι αθλητές και αθλήτριες της ενόργανης είχαν δημόσια καταγγείλει, παραμένει ανοιχτή ως και σήμερα.