UPDATE #NOW

Βασιλική Οικογένεια: 6 ταινίες και σειρές που έριξαν φως στα άδυτα του Παλατιού


Τόνια Τζάφερη

9 Σεπτεμβρίου 2022

Βασιλική Οικογένεια: 6 ταινίες και σειρές που έριξαν φως στα άδυτα του Παλατιού
The Crown
Υπάρχει άραγε μια δόση αλήθειας στον τρόπο που οι ταινίες παρουσίαζαν την Queen Elizabeth;

Ταινίες και ταινίες έχουν δημιουργηθεί γύρω από τη θρυλική προσωπικότητα της Βασίλισσας Ελισάβετ Β', η οποία εχθές το απόγευμα, 8 Σεπτέμβρη, άφησε την τελευταία της πνοή στη Σκωτία. Φήμες, ταινίες και δημοσιεύματα σκιαγραφούν διαφορετικά τη Βασίλισσα, με διάφορους να την απεικονίζουν ως μια άψυχη και σκληρή γυναίκα, η οποία δεν έβαζε τίποτα και κανέναν πάνω από το στέμμα. Άλλοι την παρουσίασαν ως τη δυναμική εκείνη Βασίλισσα, που οι αξίες και οι αρετές της, ήταν για την ίδια το Α και το Ω.

Μύθοι ή αλήθειες; Όπως πάντα, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Κανείς από το Παλάτι δε αμφισβήτησε ακόμη και τα πιο ακραία σενάρια που είδαμε σε γνωστές ταινίες και αφορούσαν τη ζωή της Βασίλισσας. Πολλοί είναι εκείνοι μάλιστα που στις κριτικές των ταινιών, άφησαν να αιωρείται και μια δόση αλήθειας για τα όσα προβάλλονταν. Κανείς, όμως, δεν γνωρίζει το πώς πραγματικά συμπεριφερόταν η Βασίλισσα μόλις οι πόρτες του παλατιού έκλειναν. Και όσοι γνωρίζουν σίγουρα δεν θα αποκαλύψουν, τουλάχιστον όχι σύντομα.

Όπως και να έχει, ταινίες και σειρές αφιερωμένες και εμπνευσμένες από τη Βασίλισσα Ελισάβετ, βοήθησαν το κοινό να καταλάβει λίγο καλύτερα τι σημαίνει να είσαι μέλος της βασιλικής οικογένειας, αλλά και να βρίσκεσαι στον θρόνο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

The Queen (2006)

Η Helen Mirren κέρδισε τις καλύτερες κριτικές για την εξαιρετική της ερμηνεία στην ταινία «The Queen». Η ίδια η παραγωγή, παρουσιάζει την αντιμετώπιση του θανάτου της πριγκίπισσας Diana από τη βασιλική οικογένεια -και συγκεκριμένα την Ελισάβετ- και την επιλογή τους να μην τον χειριστούν ως έναν βασιλικό θάνατο, την ώρα που ο λαός θρηνούσε σαν να ήταν δική του οικογένεια.

The Crown (2016- )

Ίσως η πιο πολυσυζητημένη παραγωγή των τελευταίων ετών που παρουσιάζει τη ζωή της Βρετανικής βασιλικής οικογένειας από τον θάνατο του πατέρα της Ελισάβετ, βασιλιά Γεωργίου VI το 1952. Η σειρά είναι «χτισμένη» πάνω στη μονάρχη, παρουσιάζει ιστορικά γεγονότα και πολυσυζητημένα συμβάντα με τα υπόλοιπα βασιλικά μέλη και δείχνει μία διαφορετική, πιο προσωπική της πλευρά. Μία πλευρά που φανερώνει ευαισθησίες της, τόσο απέναντι στον σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο, όσο και στα καθήκοντά της.

The King’s Speech (2010)

Ο Βασιλιάς Γεώργιος VI προσπαθεί να ξεπεράσει το πρόβλημα του τραυλισμού του με τη βοήθεια του λογοθεραπευτή Lionel Logue και να κάνει τον εαυτό του αρκετά άξιο να οδηγήσει τη χώρα του στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μια από τις πιο αναγνωρισμένες ταινίες πάνω στο θέμα, το ιστορικό δράμα του Τομ Χούπερ του 2010 έλαβε 12 υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας τέσσερα βραβεία (Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου και Α’ Ανδρικού Ρόλου).

The Queen in Australia (1954)

Δύο χρόνια μετά την άνοδο της βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο, κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την επίσκεψή της στην Αυστραλία. Πρόκειται μάλστα για την πρώτη έγχρωμη ταινία που γυρίστηκε στην Αυστραλία. Η κάμερα ακολουθεί τη βασίλισσα στο ταξίδι της και δείχνει πώς ακριβώς συμπεριφέρεται εν ώρα καθήκοντος.

Royal Family (1969)

Το «Royal Family» είναι το κατά κόσμον «απαγορευμένο» ντοκιμαντέρ της βασιλικής οικογένειας. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο BBC1 και στο ITV τον Ιούνιο του 1969 και το είδαν συνολικά περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι. Έπειτα, όμως, απαγορεύθηκε και από το 1977 δεν έχει ξαναπαιχτεί στη Βρετανική τηλεόραση. Το πιο πιθανό είναι ότι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας κάπου στη συνέχεια μετάνιωσαν για τη μεγάλη έκθεση της προσωπικής τους ζωής, καθώς το ντοκιμαντέρ τούς έδειχνε να τρώνε πρωινό, να βλέπουν τηλεόραση, να πηγαίνουν για μπάρμπεκιου στο Balmoral, μέχρι και να γευματίζουν με τον Richard Nixon.

Elizabeth (1998)

Πρόκειται για την πρώτη από τις δύο ταινίες της Αυστραλιανής ηθοποιού Cate Blanchett. ως Βασίλισσα Ελισάβετ. Αυτή η βιογραφική ταινία του 1998 απεικονίζει τα πρώτα χρόνια της βασιλείας της Ελισάβετ Α της Αγγλίας. Η νεαρή προτεστάντρια Ελισάβετ στέφθηκε βασίλισσα με τον θάνατο της καθολικής ετεροθαλούς αδερφής της Μαρίας Α' το 1558. Ο ρόλος χάρισε στη Blanchett Χρυσή Σφαίρα και BAFTA και η ταινία "Ελισάβετ" έλαβε επτά υποψηφιότητες για Όσκαρ.