UPDATE #NOW

Οι «Στήλες της Δημιουργίας»: Το τηλεσκόπιο Webb συνέλαβε μία απ' τις πιο εντυπωσιακές εικόνες στο σύμπαν


JTeam

21 Οκτωβρίου 2022

Οι «Στήλες της Δημιουργίας»: Το τηλεσκόπιο Webb συνέλαβε μία απ' τις πιο εντυπωσιακές εικόνες στο σύμπαν
Φωτογραφία: NASA, ESA, CSA, STScI via AP
Οι εικόνες από το τηλεσκόπιο είναι εμβληματικές

Μία απίστευτη εικόνα έρχεται από το σύμπαν και συγκεκριμένα μέσα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, το οποίο φωτογράφησε ξανά ένα νέο πορτρέτο από τις λεγόμενες Στήλες (ή Πυλώνες) της Δημιουργίας.

Η εικόνα, που είχε τραβήξει το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble αρχικά το 1995 και στη συνέχεια το 2015, θεωρείται μέχρι σήμερα εμβληματική και μια από τις πιο μοναδικές «πράξεις» του σύμπαντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις «στήλες» αποτελούνται από πυκνά νέφη ψυχρών διαστρικών αερίων και σκόνης όπου νέα άστρα σχηματίζονται. Μάλιστα, η νέα εικόνα του Webb από την εγγύς-υπέρυθρη κάμερα του εστιάζει στο τεράστιο Νεφέλωμα του Αετού σε απόσταση 6.500 ετών φωτός από τη Γη.

Σε σύγκριση με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, του οποίου το κάτοπτρο έχει διάμετρο 2,4 μέτρων, το αντίστοιχο κάτοπτρο του James Webb είναι διαμέτρου 6,5 μέτρων και αποτελείται από δεκαοκτώ επιχρυσωμένα εξαγωνικά τμήματα. Η μάζα εκτόξευσης του τηλεσκοπίου είναι ίση με 6.500 κιλά, περίπου το μισό της μάζας του Hubble.

Το Webb είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο τηλεσκόπιο που έχει ποτέ εκτοξευτεί στο διάστημα, αποτελώντας συνεργασία της Αμερικανικής (NASA), της Ευρωπαϊκής (ESA) και της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας (CSA).