Οι γυναίκες στο Ιράν βγάζουν τα τουρμπάνια από τα κεφάλια των κληρικών στον δρόμο, σε μια νέα μορφή διαμαρτυρίας

Πετούν το τουρμπάνι στον δρόμο και τρέπονται σε φυγή, «ταπεινώνοντας» ένα ήδη ντροπιαστικό καθεστώς

Οι διαμαρτυρίες στο Ιράν έχουν αποκτήσει πιο δύνατη μορφή. Ιρανές, που ζητούν δικαιοσύνη για όσα συμβαίνουν καθημερινά στη χώρα τους και τους στερούν την ελευθερία, πετούν τα τουρμπάνια από κληρικούς, συνεχίζοντας τον αγώνα τους για την κατοχύρωση των βασικών τους δικαιωμάτων.

Τη στιγμή που η κατάσταση σε σχολεία και πανεπιστήμια παραμένει απελπιστική και οι δυνάμεις ασφαλείας σκοτώνουν διαδηλωτές και πυροβολούν όπου βρουν, στην Τεχεράνη και σε άλλες μεγάλες πόλεις του Ιράν, γυναίκες πλησιάζουν από πίσω άνδρες κληρικούς που φορούν το χαρακτηριστικό τουρμπάνι και με μια κίνηση τους το βγάζουν και τρέπονται σε φυγή. 

Πολλά video κάνουν τον γύρο των social media, αναδεικνύοντας τη νέα, ηχηρή μορφή διαμαρτυρίας που στοχεύει να μεταφέρει ένα δυνατό μήνυμα απέναντι στο καταπιεστικό, θεοκρατικό καθεστώς των Αγιατολάχ. Η επανάστασή τους, που είναι μορφή υψηλής αντίστασης, γράφει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας που έχει μάθει να ζει τυρρανικά. 

Την Πέμπτη στις 3 Νοεμβρίου, ο Biden είπε ότι οι ΗΠΑ θα «ελευθερώσουν το Ιράν» σύντομα. Ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi, απαντώντας στην πρόσφατη δέσμευση του Αμερικανού ομολόγου του Joe Biden να «απελευθερώσει το Ιράν», είπε ότι η χώρα του απέκτησε την ελευθερία της πριν από 43 χρόνια χάρη στην Ισλαμική Επανάσταση, με αφορμή την 43η επέτειο από την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη.

 

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να γνωρίζει ότι το Ιράν απελευθερώθηκε πριν από 43 χρόνια και είναι αποφασισμένο να αγωνιστεί για την ελευθερία του», ανέφερε ο Raisi, σύμφωνα με το Tasnim. 

Οι συνολικές διαμαρτυρίες στο Ιράν πληθαίνουν μετά την άγρια δολοφονία της Mahsa Amini, όπου γυναίκες άρχισαν να κόβουν τα μαλλιά τους και καίνε τα χιτζάμπ ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Οι διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν από το Κουρδιστάν από όπου καταγόταν το θύμα και εξαπλώθηκαν γρήγορα σε πολλές πόλεις, είναι ιστορικής σημασίας καθώς είναι από τις πιο έντονες που έχουν γίνει εδώ και χρόνια στο Ιράν ενώ παράλληλα πρωτοστατούν γυναίκες.

Διαδηλωτές ορμούν στους αστυνομικούς από εικόνες που βλέπουμε να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου ενώ άλλοι σχίζουν εικόνες του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, Ali Khamenei, αλλά του προκατόχου του, δηλαδή των προσώπων που πήραν τον έλεγχο της χώρας μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Φοιτήτριες φωνάζουν το σύνθημα «Θα σκοτώσω αυτούς που σκότωσαν την αδελφή μου» ενώ οι Αρχές για να σταματήσουν τις μαζικές αντιδράσεις, χρησιμοποιούν δακρυγόνα και ένοπλη βία, παρατείνοντας τη συσσωρευμένη οργή που εκδηλώνεται καθημερινά στους δρόμους.