UPDATE #NOW

Η Ιρανή αθλήτρια Elnaz Rekabi επέστρεψε στην Τεχεράνη με χειροκροτήματα


JTeam

19 Οκτωβρίου 2022

 Η Ιρανή αθλήτρια Elnaz Rekabi επέστρεψε στην Τεχεράνη με χειροκροτήματα
Με χειροκροτήματα επέστρεψε η Ιρανή αθλήτρια που αγωνίστηκε χωρίς χιτζάμπ στο Ιράν. Tην αποθέωσαν και εκείνη ζήτησε δημόσια συγγνώμη «για τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν»

Έντονη ήταν η ανησυχία που επικρατούσε χθες για την αθλήτρια από το Ιράν, η οποία εκπροσωπούσε την χώρα της στη Νότιο Κορέα και συγκεκριμένα στο άθλημα της αναρρίχησης. Επέλεξε να αγωνιστεί χωρίς χιτζάμπ, και αποθεώθηκε από το κοινό. Την επόμενη ημέρα όμως, η οικογένεια και οι φίλοι της, δεν μπορούσαν να έρθουν σε επικοινωνία μαζί της, με τους φόβους για φυλάκιση της να είναι έντονοι, μιας και παραβίασε τον νόμο, όπου στο Ιράν οι αθλήτριες υποχρεούνται να αγωνίζονται με την ενδυμασία που αναλογεί ακόμη και εκτός χώρας.

Jenny.Gr

Ευτυχώς όμως, έχουμε και τα ευχάριστα και η νεαρή αθλήτρια, επέστρεψε στην Τεχεράνη και είναι καλά στην υγεία της. Μάλιστα, δεκάδες άνθρωποι την υποδέχθηκαν σήμερα το πρωί κατά την επιστροφή της στο αεροδρόμιο. Η συμμετοχή της στους αγώνες χωρίς χιτζάμπ και φορώντας μόνο μια μπαντάνα και φόρμα στα χρώματα του Ιράν, είχε ερμηνευθεί ως χειρονομία αλληλεγγύης με τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν πριν από έναν μήνα, εξαιτίας του θανάτου της νεαρής κουρδικής καταγωγής Ιρανής Μαχσά Αμινί μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών.

Η Elnaz Rekabi, 33 ετών, έφθασε σήμερα το πρωί στο διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης, σύμφωνα με βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Δεκάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο και υποδέχθηκαν τη νεαρή γυναίκα με χειροκροτήματα και επευφημίες, σύμφωνα με βίντεο.

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι περικύκλωσαν τα δύο οχήματα, στα οποία είχαν επιβιβαστεί η αθλήτρια και μέλη της ομάδας της. Η αθλήτρια μάλιστα προχώρησε και σε δηλώσεις:

«Εξαιτίας της ατμόσφαιρας που επικρατούσε στη διάρκεια των τελικών των αγώνων και του γεγονότος ότι κλήθηκα να αρχίσω την προσπάθειά μου σε μια στιγμή που δεν το περίμενα, μπερδεύτηκα με τον τεχνικό εξοπλισμό μου (...). Εξαιτίας αυτού δεν πρόσεξα τη μαντίλα που έπρεπε να φορώ», αφηγήθηκε.

«Επέστρεψα ήρεμα στο Ιράν, υγιέστατη και σύμφωνα με το πρόγραμμα. Ζητώ συγγνώμη από τον ιρανικό λαό για τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν», δήλωσε προσθέτοντας πως «δεν έχω την πρόθεση να αποχαιρετήσω την εθνική ομάδα».

Η Διεθνής Ομοσπονδία Αγωνιστικής Αναρρίχησης (IFSC) ανακοίνωσε πως ήρθε σε επαφή με τη Ρεκαμπί και «προσπαθεί να επιβεβαιώσει τα γεγονότα».

«Η IFSC θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση όπως εξελίσσεται μετά την άφιξή της στο Ιράν. Η ασφάλεια των αθλητών είναι κορυφαίας σημασίας και η IFSC υποστηρίζει το δικαίωμά τους στην ελευθερία του λόγου», προσθέτει η διεθνής ομοσπονδία, διευκρινίζοντας επίσης στην ανακοίνωσή της ότι ήρθε σε επαφή με την Ιρανική Ομοσπονδία Αναρρίχησης.

TAGS