UPDATE #NOW

Elnaz Rekabi: Αγνοείται η Ιρανή αθλήτρια που αγωνίστηκε χωρίς χιτζάμπ


JTeam

18 Οκτωβρίου 2022

Elnaz Rekabi: Αγνοείται η Ιρανή αθλήτρια που αγωνίστηκε χωρίς χιτζάμπ
Μια μέρα μετά την εμφάνισή της στη Νότιο Κορέα χωρίς χιτζάμπ, η οικογένεια της Elnaz Rekabi έχει χάσει κάθε επαφή μαζί της

Ο νόμος του Ιράν λέει ότι οι αθλήτριες που εκπροσωπούν επίσημα τη χώρα στο εξωτερικό, οφείλουν να τηρούν τον ενδυματολογικό κώδικα και εκτός χώρας. Η νεαρή Elnaz Rekabi από το Ιράν, έγραψε ιστορία τη Δευτέρα, αφού είχε το θάρρος να αγωνιστεί σε αγώνα αναρρίχησης χωρίς να φορά τη χιτζάμπ, δείχνοντας έτσι την συμπαράστασή της στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τον τελευταίο καιρό.

Τα χαρμόσυνα νέα όμως, για την 33χρονη αθλήτρια, δυστυχώς δεν κράτησαν για πολύ. Η εικόνα με την Elnaz να αγωνίζεται στη Νότιο Κορέα χωρίς χιτζάμπ έκανε τον γύρο του κόσμου. Μία μέρα μετά όμως, κανείς δεν γνωρίζει τι έχει απογίνει η νεαρή κοπέλα, αφού αγνοείται, με την οικογένεια της να έχει χάσει κάθε επαφή μαζί της το τελευταίο 24ωρο.

Η οικογένεια και οι φίλοι της Rekabi ανακοίνωσαν ότι έχασαν την επαφή μαζί της ενώ λίγο πιο πριν τους είχε πει ότι βρίσκεται μ' έναν Ιρανό αξιωματούχο. Την Τρίτη η αθλήτρια είχε αναρτήσει ένα αινιγματικό story γράφοντας χαρακτηριστικά: «Ζητώ συγγνώμη για το γεγονός ότι ανησυχήσατε για μένα. Η χιτζάμπ μου έγινε προβληματική αφού με φώναξαν ξαφνικά να αγωνιστώ. Αυτή τη στιγμή επιστρέφω με την ομάδα στο Ιράν».

Κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει κάτω από ποιες συνθήκες γράφτηκε αυτό το μήνυμα και τι ακριβώς θέλει να πει η αθλήτρια με τον όρο «προβληματική» για τη χιτζάμπ της. Οι φόβοι πως η ιρακινή αντιπροσωπεία την έχει ήδη φυλακίσει, γίνονται ακόμη πιο έντονοι, όσο οι ώρες περνούν. Παράλληλα η ιρανική πρεσβεία στη Νότιο Κορέα, ανακοίνωσε ότι η αθλήτρια επέστρεψε αεροπορικώς στην Τεχαράνη και έκανε λόγο για fake news.

H ανταποκρίτρια του BBC στο Ιράν μετέδωσε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία μήπως η αθλήτρια οδηγήθηκε κατευθείαν από το αεροδρόμιο στη φυλακή κάτι που προς το παρόν υπάρχει ως ενδεχόμενο.

Jenny.Gr

Η παρουσιάστρια του BBC World, Rana Rahimpour, έγραψε στο Twitter το πρωί της Τρίτης (18/10) ότι η Ρεκαμπί βρισκόταν ήδη σε αεροπλάνο με προορισμό την Τεχεράνη. «Υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλειά της», τόνισε. Ο διαδικτυακός ιστότοπος ειδήσεων «Iran Wire» ανέφερε ότι η αθλήτρια είχε μεταφερθεί στην ιρανική πρεσβεία στη Σεούλ. Σύμφωνα με το αντικαθεστωτικό site, η Ρεκαμπί θα μεταφερόταν πίσω στην Τεχεράνη, την Τρίτη - μία ημέρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο - για να αποτραπούν πιθανές διαδηλώσεις στο διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμ Χομεϊνί.

Σε ένα tweet την Τρίτη (18/10) , η ιρανική πρεσβεία στη Σεούλ είπε ότι η Ρεκαμπί «αναχώρησε από τη Σεούλ για το Ιράν, νωρίς το πρωί της 18ης Οκτωβρίου 2022, μαζί με τα άλλα μέλη της Ομάδας». «Η Πρεσβεία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Νότια Κορέα αρνείται σθεναρά όλες τις ψεύτικες, ψευδείς ειδήσεις και την παραπληροφόρηση σχετικά με την κα Ελνάζ Ρεκαμπί», ανέφερε συγκεκριμένα.

TAGS