UPDATE #NOW

Νέο mass shooting στην Καλιφόρνια με 7 νεκρούς - Συνελήφθη ο 67χρονος


JTeam

25 Ιανουαρίου 2023

Νέο mass shooting στην Καλιφόρνια με 7 νεκρούς - Συνελήφθη ο 67χρονος
Πρόκειται για το δεύτερο στην Πολιτεία μέσα σε τρεις μέρες

Σε ένα ακόμη mass shooting που σημειώνεται σε λιγότερο από μία εβδομάδα, στην Πολιτεία, επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Half Moon Bay της Καλιφόρνια όταν σημειώθηκαν επιθέσεις εναντίον δυο αγροκτημάτων που διέπραξε το ίδιο πρόσωπο. Ο ύποπτος έχει τεθεί υπό κράτηση και πρόκειται για έναν 67χρονο άνδρα ασιατικής καταγωγής, τον Chunli Zhao, ο οποίος παραδόθηκε χωρίς τη χρήση βίας στις αρχές μπροστά στις κάμερες. Το κίνητρο της αιματηρής του επίθεσης παραμένει ακόμη άγνωστο.

Ο 67χρονος, με γκρι μπουφάν και καπέλο, εικονίζεται να ρίχνεται στο έδαφος από αστυνομικούς, που του περνούν χειροπέδες και του κάνουν σωματικό έλεγχο προτού τον απομακρύνουν. Σύμφωνα με το NBC News, βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του στον χώρο στάθμευσης αστυνομικού τμήματος στην περιοχή όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία.

Εκτός από τα επτά θύματα, ένα όγδοο βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση. Όλοι ήταν Κινέζοι ή κινεζικής καταγωγής Αμερικανοί που δούλευαν στα αγροκτήματα.

Η τραγωδία σε επανάληψη

Οι νέες δολοφονίες στην Καλιφόρνια ανακοινώθηκαν προτού συμπληρωθούν 48 ώρες αφού άνδρας ασιατικής καταγωγής κοντά στα 70, δολοφόνησε 11 ανθρώπους σε αίθουσα χορού, όχι μακριά από το Los Angeles, εν μέσω των εορτασμών για το σεληνιακό νέο έτος.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια ανέφερε μετά τα δραματικά γεγονότα:

«(Είμαι) στο νοσοκομείο για να συναντήσω θύματα ενός mass shooting όταν με απομακρύνουν για να με ενημερώσουν για ακόμα ένα. Αυτή τη φορά στη Half Moon Bay. Η μια τραγωδία πίσω από την άλλη», ανέφερε Δημοκρατικός πολιτικόςμέσω Twitter, χρησιμοποιώντας την ορολογία των αμερικανικών αρχών όταν αναφέρονται σε επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων που έχουν τέσσερα ή περισσότερα θύματα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ενημερώθηκε για τα γεγονότα στην Καλιφόρνια. Ζήτησε «από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου να προσφέρουν όποια βοήθεια χρειάζονται οι τοπικές αρχές», συμπλήρωσε. Οι ΗΠΑ πληρώνουν εξαιρετικά βαρύ τίμημα για την ευρεία διάδοση των πυροβόλων όπλων στην επικράτειά τους και για την ευκολία με την οποία μπορούν να αποκτούν πρόσβαση σ’ αυτά οι κάτοικοι της χώρας.

Η αιματοχυσία της προηγούμενης χρονιάς

Το 2021, κάπου 49.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από σφαίρες στις ΗΠΑ, με άλλα λόγια καταγράφονταν πάνω από 130 θάνατοι την ημέρα, οι μισοί και πλέον από τους οποίους χαρακτηρίστηκαν αυτοκτονίες. Επρόκειτο για θλιβερό ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά: το 2020, είχαν καταγραφεί 45.000 θάνατοι.

Δύο νέοι, νεκροί από σφαίρες σε ΜΚΟ στην Άιοβα

Δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν κι ένας τρίτος τραυματίστηκε βαριά χθες Δευτέρα από πυρά μέσα σε μη κυβερνητική οργάνωση που βοηθά νέους στη Ντε Μόιν, στην κεντρική αμερικανική πολιτεία Άιοβα, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ανταποκρινόμενες σε κλήση στην άμεση δράση, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης που έφρασαν στη ΜΚΟ «Starts Right Here», που συνεργάζεται με το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, βοηθά νέους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή διατρέχουν κίνδυνο, βρήκαν τρεις ανθρώπους τραυματισμένους από σφαίρες, οι δύο από τους οποίους βρίσκονταν «σε πολύ σοβαρή κατάσταση».

«Αυτοί οι δύο άνθρωποι, δυο μαθητές, είναι νεκροί (...). Το τρίτο πρόσωπο, που εργάζεται στην οργάνωση, βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση», διευκρίνισε στον Τύπο εκπρόσωπος της αστυνομίας. Η αστυνομία δεν διευκρίνισε την ηλικία των θυμάτων καθώς η έρευνα είναι υπό εξέλιξη.