Σεισμός στην Τουρκία: H 20χρονη Ayren ευχαρίστησε στα ελληνικά τους διασώστες της ΕΜΑΚ- «Σας ευχαριστώ»

Twitter/ EMAK

Η κίνηση, όπως και η διάσωσή της προκαλούν παγκόσμια συγκίνηση

Ο καταστροφικός σεισμός στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας έχει προκαλέσει μια απίστευτη τραγωδία με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 30.000. Ανάμεσα στις προσπάθειες διάσωσης, κι εο απεγκλωβισμός μιας 20χρονης κοπέλας, της Ayren. Μετά από επιχείρηση σχεδόν 10 ωρών η ΕΜΑΚ κατάφερε να τη βγάλει ζωντανή από τα συντρίμμια, κάτω από τα οποία βρισκόταν για τρία σχεδόν 24ωρα.

Όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, αμέσως μετά την διάσωσή της, η Ayren συνομίλησε τηλεφωνικά με τους άνδρες της ελληνικής αποστολής.  «Αφού της έδωσαν νερό και φαγητό, η κοπέλα με τρεμάμενη φωνή μου είπε σε σπαστά ελληνικά ευχαριστώ. Αυτή είναι η ελληνική αποστολή. Ρίχνουμε γέφυρες φιλίας και ενωνόμαστε με τους Τούρκους που είναι εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια», δήλωσε ο Γιάννης Αρτοποιός στο ΣΚΑΪ. 

Ο Γιάννης Αρτοποιός περιέγραψε τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν οι άνδρες της ΕΜΑΚ. «Είχαμε το στίγμα πήγαμε εκεί από τις 10 το πρωί. Φτάσαμε σχεδόν 9,5 ώρες διάσωσης. Καταφέραμε και φτάσαμε στο σημείο. Μία πολύ κοπιώδης προσπάθεια. Ακούσανε μία φωνή στο βάθος 10 -15 μέτρα, όπως μου είπαν οι συνάδελφοι. Και φτάσανε εκεί μετά από αρκετές ώρες και αυτό που αντίκρισαν ήταν μία μητέρα η οποία με την έναρξη του σεισμού, αγκάλιασε το μωρό της και πέσαν μαζί κατά την ώρα της κατάρρευσης του κτιρίου. Η μητέρα έπεσε πάνω από το μωρό και όλα τα δομικά υλικά με την μητέρα το μωρό της και την Ayren βρέθηκαν στο ίδιο σημείο. Όλα τα δομικά υλικά και οι άνθρωποι γίνονται ένα. Αυτή είναι η δυναμική του σεισμού. Βγάλαμε το μωρό δυστυχώς νεκρό. Ένα μικρό αγγελούδι, στη συνέχεια φτάσαμε στην Αϊρίν και στο τέλος φτάσαμε με τα χέρια μετά από 9,5 ώρες. Ο εχθρός είναι ο χρόνος σε τέτοιες περιπτώσεις. Παλεύοντας με τα χέρια για να μην δημιουργήσουμε καταρρεύσεις στο κτίριο, φτάσαμε στην Αϊρίν. Της δώσαμε ψυχολογική στήριξη, λίγο νερό και εκείνη μας ευχαρίστησε».