UPDATE

Σεισμός Τουρκία: «Οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 30.000» σύμφωνα με τον καθηγητή Καρύδη


JTeam

9 Φεβρουαρίου 2023

Σεισμός Τουρκία: «Οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 30.000» σύμφωνα με τον καθηγητή Καρύδη
@bbc
Οι δηλώσεις του καθηγητή σεισμολογίας από την πόλη Χατάι για την κατάσταση που επικρατεί στην σεισμόπληκτη Τουρκία

«Η ζωή και ο θάνατος εδώ είναι πάρα πολύ κοντά. Δίπλα-δίπλα. Είναι το ίδιο πράγμα. Τη μία στιγμή υπάρχει η ζωή και την άλλη νικά ο θάνατος. Αυτή την ώρα περνάει από το σημείο που βρίσκομαι ασθενοφόρο με σειρήνες. Μεταφέρει τραυματία. Η ζωή εδώ σταμάτησε. Δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον», δηλώνει ο καθηγητής στο iefimerida, ο οποίος βρίσκεται μαζί με την επιστημονική ομάδα του στο σημείο.

Όπως λέει ο κ. Καρύδης, τα κτίρια μοιάζουν σαν κάποιος να τοποθέτησε εκρηκτικά στα θεμέλιά τους, με στόχο να τα ισοπεδώσει. Παντού θρήνος και απόγνωση.

«Εκτιμώ ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει τις 30.000»

«Η ψυχολογία των κατοίκων είναι εξαιρετικά χαμηλή. Νέα παιδιά, κορίτσια και αγόρια, κλαίνε στα χαλάσματα. Στους δρόμους απόγνωση. Ανθρωποι χαμένοι στις σκέψεις τους. Κατεστραμμένοι. Έχουν χάσει τα πάντα. Δεν είναι μόνον η ένταση του σεισμού, είναι και η έκταση της καταστροφής. Καμία ελπίδα. Αυτό το πράγμα το βλέπεις και στην οδήγησή τους. Πάρα πολλά ατυχήματα. Σταμάτησε η ζωή. Εκτιμώ ότι ο αριθμός των νεκρών θα ξεπεράσει τις 30.000. Εύχομαι ο Θεός να με βγάλει ψεύτη, αλλά αυτή είναι η εκτίμησή μου. Πολλοί κάθονται έξω από τα σπίτια τους, μαρμαρωμένοι. Πολλοί ήταν εργάτες στη Γερμανία, έστελναν χρήματα γι' αυτά τα σπίτια. Οι πολυκατοικίες που έχουν καταρρεύσει είναι πάρα πολλές. Ο λόγος είναι ότι ο σεισμός ήταν εντονότατος, επιφανειακός, και γι' αυτούς τους λόγους η ζημιά είναι σε μια τεράστια έκταση. Ο σεισμός τίναξε τα σπίτια στον αέρα σαν να βάζουμε δυναμίτες στα θεμέλιά τους. Εκρηκτικά στη θεμελίωση. Οπως σχεδιάζουν εκρηκτικά οι μηχανικοί για την κατεδάφιση κτιρίων, αυτό ακριβώς έγινε και εδώ. Και αυτό έγινε ακαριαίως. Δεν πρόλαβε ο κόσμος να αντιδράσει. Να κάνει το οτιδήποτε».

«Είναι ένας συνδυασμός των σεισμικών κινήσεων. Έχουμε μια κίνηση κατακόρυφη και μία άλλη των οριζόντιων τμημάτων. Όταν το έδαφος δονείται προς τα πάνω διπλασιάζεται η ισχύς, όταν πηγαίνει προς τα κάτω το δεύτερο κύμα δονήσεων εξισορροπεί το πρώτο. Έτσι βλέπουμε άλλα κτίρια να καταρρέουν και άλλα να μένουν όρθια ή να γέρνουν, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στα ίδια οικοδομικά τετράγωνα και είναι κατασκευασμένα με παρόμοια υλικά. Εάν οι κατασκευές ήταν αντισεισμικές θα είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές. Ποτέ δεν κατασκευάζονται κτίρια με πρόβλεψη για τόσο ισχυρούς σεισμούς. Όμως εδώ είναι το μυστικό... Αυτά τα κτίρια θα πάθαιναν εκτεταμένες ζημιές, αλλά δεν θα κατέρρεαν. Σε οποιαδήποτε ένταση σεισμού, τα κτίρια δεν θα κατέρρεαν».

Δείτε εδώ οργανώσεις και αποστολές για ανθρωπιστική βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές.