UPDATE #NOW

Η Google λανσάρει το chatbot Bard και το ChatGPT έχει πλέον αντίπαλο (που κάνει ήδη λάθη)


JTeam

22 Μαρτίου 2023

Η Google λανσάρει το chatbot Bard και το ChatGPT έχει πλέον αντίπαλο (που κάνει ήδη λάθη)
Πώς αισθάνεσαι, ChatGPT;

Η εποχή που το ChatGPT ήταν μόνο στην AI σκηνή, ανήκει στο παρελθόν. Η Google άνοιξε, επιτέλους, την πρόσβαση στο δικό της εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης, τον Bard, ο οποίος για αρχή θα είναι διαθέσιμος μόνο σε Βρετανία και ΗΠΑ, και απλώς περιμένουμε υπομονετικά να έρθει η στιγμή να το χρησιμοποιήσουμε και στην Ελλάδα.

To συγκεκριμένο chatbot, ακριβώς όπως εκείνο της OpenAI, μας προσφέρει ένα κενό text box και μας καλεί να κάνουμε ερωτήσεις για οτιδήποτε θέλουμε. Επειδή γνωρίζουμε, βέβαια, ότι τα εργαλεία αυτά έχουν μία μικρή τάση προς την παραπληροφόρηση, καλό είναι να μη βασιζόμαστε στις απαντήσεις τους για όλα. Η Google, μάλιστα, τονίζει ότι δεν πρόκειται για αντικαταστάτη της μηχανής αναζήτησης, αλλά για κάτι συμπληρωματικό – ένα μποτ μέσω του οποίου μπορούμε να παίρνουμε ιδέες, να ετοιμάζουμε drafts ή, γιατί όχι, να συζητάμε για τη ζωή και τον άνθρωπο.

Δύο από τους επικεφαλής του πρότζεκτ, η Sissie Hao κι o Eli Collins, περιέγραψαν τον Bard επιλέγοντας προσεκτικά τις λέξεις. Αναφέρθηκαν σε «ένα πρώιμο πείραμα… με πρόθεση να βοηθήσει τον κόσμο να εκτοξεύσει την παραγωγικότητά του, να αναβαθμίσει τις ιδέες του και να πυροδοτήσει την περιέργειά του». Τον χαρακτήρισαν ως ένα προϊόν που «επιτρέπει στους χρήστες να συνεργαστούν με την Τεχνητή Νημοσύνη» - βλέπουμε πως το παρουσιάζουν με τρόπο που παίρνει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης από πάνω τους, για να προλάβουν τις μελλοντικές εκρήξεις.

Βέβαια, έναν μήνα πριν, όταν η Google παρουσίασε τον Bard, όλοι θυμόμαστε πως όχι απλώς έδωσε λάθος απάντηση σε ερώτημα, αλλά οδήγησε σε σημαντική πτώση της μετοχής της εταιρείας.

Εμείς θα ευχηθούμε καλή τύχη στον Bard, θα τον χρησιμοποιήσουμε και θα δούμε αν τον προτιμάμε από το ChatGPT. Θα είμαστε δίκαιοι κι αντικειμενικοί, αυτό είναι σίγουρο.