UPDATE #NOW

Εντυπωσιακή σύνοδος 5 πλανητών όλη την εβδομάδα στον ουρανό - Πώς να παρακολουθήσεις το υπερθέαμα


JTeam

29 Μαρτίου 2023

Εντυπωσιακή σύνοδος 5 πλανητών όλη την εβδομάδα στον ουρανό - Πώς να παρακολουθήσεις το υπερθέαμα
pexels
Βάλε μουσική, το αγαπημένο σου ποτό και "βγες στο μπαλκόνι να δεις"

Θα χρειαστείς όλα τα δάχτυλα του χεριού σου για να μετρήσεις τους πλανήτες που θα μπορείς να δεις στον νυχτερινό ουρανό αυτή την εβδομάδα. Μετά το ηλιοβασίλεμα, οι λάτρεις τέτοιων φαινομένων θα έχουν τη δυνατότητα να δουν την Αφροδίτη, τον Άρη, τον Ερμή, τον Δία και τον Ουρανό καθώς θα ευθυγραμμιστούν κοντά στη σελήνη αυτές τις μέρες.

Ο αστρονόμος της NASA, Noah Petro, προτείνει να ξεθάψουμε κυάλια και τηλεσκόπια και να χαζέψουμε τον έναστρο ουρανό από άλλη οπτική, όπως και το φεγγάρι. Η σύνοδος των 5 πλανητών είναι ένα εντυπωσιακό υπεθέαμα και θα είναι ορατή από κάθε σημείο του πλανήτη, υπό την προϋπόθεση ότι ο ουρανός θα είναι καθαρός και οι παρατηρητές θα κοιτούν δυτικά του ορίζοντα, ακριβώς μετά τη δύση του ηλίου.

Ο Δίας, η Αφροδίτη και ο Άρης θα είναι εύκολα ορατοί λόγω της έντονης λάμψης τους. Η Αφροδίτη κλέβει την παράσταση καθώς λάμπει περισσότερο ενώ ο Άρης βρίσκεται πιο κοντά στη Σελήνη και έχει μια κοκκινωπή λάμψη. Ο Ερμής και ο Ουρανός, (ο οποίος συνήθως δεν είναι ορατός οπότε τώρα είναι φοβερή ευκαιρία), θα είναι λίγο πιο δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς είναι πιο αμυδρή η λάμψη τους. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να έχεις δίπλα σου ένα ζευγάρι κυάλια.

Οι πλανήτες θα εκτείνονται από τη γραμμή του ορίζοντα μέχρι περίπου τα μισά του νυχτερινού ουρανού αλλά καλό είναι να μην αργήσεις καθώς ο Ερμής και ο Δίας θα «εξαφανιστούν» περίπου 30' μετά τη δύση του ηλίου. Ομάδες πλανητών ευθυγραμμίζονται γενικά κατά διαστήματα στον ουρανό, όπως μία σύνοδος πέντε πλανητών που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι.

Η καλύτερη μέρα για παρατήρηση ήταν η Τρίτη αλλά μην ανησυχείς αν έχασες την ευκαιρία. Έχεις ακόμη τον χρόνο να απολαύσεις την πλανητική παρέλαση αφού θα κάνει την πορεία της όλη την εβδομάδα που διανύουμε.