UPDATE #NOW

Νέα Υόρκη: Λευκός επιβάτης μετρό έπνιξε μαύρο άστεγο με ψυχικά προβλήματα. Αφέθηκε ελεύθερος και τον αποκαλούν «ήρωα»


JTeam

4 Μαΐου 2023

Νέα Υόρκη: Λευκός επιβάτης μετρό έπνιξε μαύρο άστεγο με ψυχικά προβλήματα. Αφέθηκε ελεύθερος και τον αποκαλούν «ήρωα»
Paul Martinka
Ο θύτης ήταν ένας 24χρονος λευκός άνδρας, ο οποίος τέθηκε σε προσωρινή κράτηση αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος χωρίς ποινικές διώξεις

Τη Δευτέρα, ένας λευκός επιβάτης στο μετρό της Νέας Υόρκης έπνιξε με κεφαλοκλείδωμα έναν μαύρο άστεγο, γιατί φώναζε κι εκλιπαρούσε για λίγο φαγητό. Το θύμα ήταν ο 30χρονος Jordan Neely, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζούσε στους δρόμους και αντιμετώπιζε ψυχικά προβλήματα. Κατά καιρούς, έκανε τον street performer, μιμούμενος τις χορευτικές φιγούρες του Michael Jackson ενώ ανάμεσα στους fans του ήταν και ο πρόεδρος του Manhattan, Mark Levine.

Το θύμα ήταν σε απόγνωση. Έλεγε ότι χρειαζόταν βοήθεια και επαναλάμβανε τις λέξεις: "πεινάω, θέλω μια στέγη, χρειάζομαι δουλειά". Όσοι ήταν εκεί, είπαν πως έμοιαζε κουρασμένος κι έδειχνε να νιώθει άσχημα που ήταν άπλυτος

Σε ένα συγκινητικό post στο Twitter, ο Levine γράφει: «Παρακολουθούσα τον Jordan Neely να κάνει τον Michael Jackson πολλές φορές στην γραμμή A του μετρό. Έκανε πάντα τους ανθρώπους να χαμογελούν. Το "χαλασμένο" σύστημα ψυχικής υγείας της χώρας απέτυχε. Άξιζε βοήθεια κι όχι να πεθάνει, πνιγμένος στο πάτωμα ενός υπόγειου σιδηροδρόμου».

Ο θύτης από την άλλη, ήταν ένας 24χρονος λευκός άνδρας, ο οποίος τέθηκε σε προσωρινή κράτηση αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος χωρίς ποινικές διώξεις. Ο δράστης αρνήθηκε να κάνει οποιονδήποτε σχολιασμό γύρω από το συμβάν παρόλο που πήρε στα χέρια του τον νόμο και αφαίρεσε με αυτά μία ανθρώπινη ζωή. Σύμφωνα με τον νόμο, ένα άτομο μπορεί να ασκήσει σωματική δύναμη σε κάποιο άλλο όταν κρίνεται απαραίτητη η άμυνά του. Αλλά ένα άτομο μπορεί να ασκήσει θανατηφόρα σωματική βλάβη σε κάποιο άλλο μόνο όταν το άτομο αυτό είναι έτοιμο να κάνει το ίδιο.

Το συμβάν συνέβη σε μία πόλη που παλεύει να μειώσει το έγκλημα και τον αριθμό των ανθρώπων με ψυχικά προβλήματα που καταλήγουν να ζουν στους δρόμους

Ήταν ξεκάθαρα ανθρωποκτονία παρόλο που οι αρχές περιμένουν τα αποτελέσματα της αυτοψίας ώστε να αποκλειστεί άλλη αιτία θανάτου, όπως η καρδιακή προσβολή. Ο Alberto Vazquez, δημοσιογράφος κι ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες της υπόθεσης, κατέγραψε στο κινητό του το πώς ακριβώς συνέβη. Όπως δήλωσε στη New York Post, o Neely «φαινόταν ψυχικά ασταθής, φώναζε στους επιβάτες ότι δεν είχε να φάει κι έλεγε ότι δεν τον ένοιαζε να πεθάνει». Η αστυνομία από την πλευρά της, ανέφερε ότι απειλούσε τους συνεπιβάτες του και τους έριχνε σκουπίδια. Τότε ο 24χρονος τον πλησίασε από πίσω, τον ακινητοποίησε στο έδαφος, έβαλε τα χέρια γύρω από τον λαιμό του και τον πίεζε για 15 λεπτά.

Ο Neely δεν μπορούσε να κουνήσει καν τα χέρια ή τα πόδια του, μέχρι που κατέληξε.

Jenny.Gr
Juan Vazquez

Όπως πρόσθεσε ο Vasquez: «Κανείς μας εκείνη την ώρα δεν πίστεψε ότι κινδύνευε να πεθάνει. Νομίζαμε ότι λιποθύμησε ή ότι δεν μπορούσε να πάρει αέρα». Και η αλήθεια είναι ότι αυτή η έλλειψη αέρα τού κόστισε την ίδια του τη ζωή μπροστά στα μάτια όλων όσοι ήταν εκείνη την ώρα δίπλα του.

Το περιστατικό θυμίζει πολύ την υπόθεση Bernard Goetz που συνέβη πριν 30 χρόνια, ο οποίος πήρε τα εύσημα επειδή σκότωσε τέσσερις άοπλους μαύρους έφηβους.

Αυτό που εκφράζεται από πολλούς είναι ότι «δεν μπορούμε να καταλήξουμε να ανεχόμαστε την αυτοδικία. Δεν ήταν αποδεκτή ποτέ, ούτε τότε αλλά ούτε και τώρα»

Ο Neely πέρα από τον τραγικό του θάνατο, είχε κι ένα τραγικό παρελθόν. Η μητέρα του στραγγαλίστηκε στο New Jersey το 2007 όταν εκείνος ήταν 14. H 36χρονη Christine Neely σκοτώθηκε και το πτώμα της μεταφέρθηκε σε μια βαλίτσα, το οποίο πετάχτηκε σε έναν αυτοκινητόδρομο στις 7 Απριλίου του 2007. Παραμένει άγνωστο που ζούσε ο Jordan Neely μετά τον θάνατο της μητέρας του. Τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος τον συναντούσε στον δρόμο σαν street performer. Έκανε τους άλλους να διασκεδάζουν και το πιο λυπηρό είναι πως ο άδικος θάνατός του ίσως διασκέδασε εξίσου, κάποιους από τους παρατηρητές.

Το γεγονός ότι κάποιος αφαίρεσε τη ζωή ενός αβοήθητου άνδρα με ψυχολογικά προβλήματα έτσι απλά, χωρίς να καταδικαστεί, είναι το πιο σοκαριστικό όλων και σχόλια σαν τα παρακάτω που έγιναν ακριβώς κάτω από άρθρο της New York Post, επιβεβαιώνουν την αποτυχία ενός ολόκληρου συστήματος να παράσχει βοήθεια σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη πριν να είναι πολύ αργά.

Jenny.Gr
Jenny.Gr