UPDATE #NOW

Φεστιβάλ Καννών: Η Jennifer Lawrence υπογράφει ντοκιμαντέρ για τις Αφγανές που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους Ταλιμπάν


JTeam

23 Μαΐου 2023

Φεστιβάλ Καννών: Η Jennifer Lawrence υπογράφει ντοκιμαντέρ για τις Αφγανές που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους Ταλιμπάν
Instagram/ jenniferlawrence_
Το Bread and Roses, που συνυπογράφει η Lawrence, καταγράφει τις ζωές τριών Αφγανών γυναικών υπό την εξουσία των Ταλιμπάν

H Jennifer Lawrence ίσως είναι πιο περήφανη από ποτέ ως μέλος της παραγωγής για το ντοκιμαντέρ "Bread and Roses" που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών και ακολουθεί την ιστορία τριών Αφγανών γυναικών μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία το 2021.

«Η καρδιά μου χτυπούσε τόσο γρήγορα βλέποντας αυτές τις γυναίκες να αντιστέκονται στους Ταλιμπάν. Δεν βλέπετε αυτή την πλευρά της ιστορίας… στις ειδήσεις κάθε μέρα, αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος της ταινίας μας και των ιστοριών αυτών των γυναικών», περιγράφει η Lawrence στο BBC για τα μυστικά γυρίσματα του ντοκιμαντέρ που έγιναν από την εταιρεία παραγωγής "Excellent Cadaver", που ιδρύθηκε από τη Lawrence και την παραγωγό και φίλη της, Justine Ciarrocchi.

«Οι συνέπειες για τις γυναίκες ήταν τρομερές. Η πρώτη κίνηση της Jen ήταν να βρει έναν Αφγανό σκηνοθέτη και να του δώσει το βήμα», δήλωσε η Justine στο The Hollywood Reporter.

Η βραβευμένη Αφγανή Sahra Mani ανέλαβε τη σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ, το οποίο καταγράφει πώς άλλαξε η ζωή των γυναικών μέσα σε μια νύχτα μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

«Αυτή η ταινία στέλνει ένα μήνυμα σε κάθε γυναίκα στο Αφγανιστάν. Παρακαλώ, γίνετε η φωνή αυτών των γυναικών που δεν μπορούν να ακουστούν λόγω του καθεστώτος»

Όπως δήλωσε η ίδια στην πρεμιέρα: «Αυτή η ταινία στέλνει ένα μήνυμα σε κάθε γυναίκα στο Αφγανιστάν. Παρακαλώ, γίνετε η φωνή αυτών των γυναικών που δεν μπορούν να ακουστούν λόγω του καθεστώτος». Σε συνέντευξή της μάλιστα, είπε ότι τα γυρίσματα ήταν ιδιαίτερα δύσκολα και ότι η ασφάλεια των συμμετεχόντων αποτελούσε ύψιστη προτεραιότητα.

Όπως πρόσθεσε: «Τώρα που οι γυναίκες δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους χωρίς μαντίλα, πιστεύω πως πρέπει να πούμε τις ιστορίες τους». Παρόλο που οι γυναίκες που πρωταγωνιστούν στο ντοκιμαντέρ, δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, ενώνουν όλες τη φωνή τους κατά των Ταλιμπάν. Ο τρόπος που οι ζωές τους έχουν αλλάξει είναι μια καθημερινή πραγματικότητα για εμάς. Είναι η ζωή υπό δικτατορία, μια σκληρή πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε».