UPDATE #NOW

ΗΠΑ: Επιστήμονας εξηγεί γιατί οι πυρκαγιές έχουν κάνει τον ουρανό πορτοκαλί


JTeam

9 Ιουνίου 2023

ΗΠΑ: Επιστήμονας εξηγεί γιατί οι πυρκαγιές έχουν κάνει τον ουρανό πορτοκαλί
Ο ουρανός έχει ένα πορτοκαλί θολό χρώμα και ο ήλιος καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από την ομίχλη καπνού

Η Νέα Υόρκη αυτή τη στιγμή είναι πρώτη στη λίστα με τη χειρότερη μορφή ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον κόσμο. Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης είναι αντιμέτωποι τις τελευταίες ημέρες, με ένα απόκοσμο σκηνικό που προκαλεί πολλά προβλήματα υγείας. Οι καπνοί από τις περίπου 400 εστίες στον Καναδά πλήττουν τις ΗΠΑ, όπου κάπου 100 εκατομμύρια Αμερικανοί αναπνέουν αέρα εξαιρετικά κακής ποιότητας.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο καπνός από εκατοντάδες πύρινα μέτωπα που μαίνονται στον ανατολικό Καναδά, έχει μεταφερθεί νότια, καλύπτοντας τη Νέα Υόρκη και προκαλώντας συναγερμό από τη Μινεσότα έως τη Μασαχουσέτη.

Οι πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στον Καναδά, έχουν καταστρέψει πάνω από 27 εκατ. στρέμματα, οκταπλάσια έκταση σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών. Κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στην ατμόσφαιρα η οποία παραμένει αποπνικτική, σχεδόν σε ολόκληρες τις ΗΠΑ

Μεγάλο μέρος του καπνού προέρχεται από το Quebec, όπου καίνε τουλάχιστον 160 φωτιές. Η υπηρεσία Environment Canada εξέδωσε την ισχυρότερη προειδοποίηση για την Otava, θεωρώντας την ποιότητα του αέρα στην καναδική πρωτεύουσα «πολύ υψηλής επικινδυνότητας» για την υγεία των ανθρώπων.

Ο ουρανός έχει ένα πορτοκαλί θολό χρώμα και ο ήλιος καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από την ομίχλη καπνού. Οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους και κυρίως όσους πάσχουν από αναπνευστικά ή καρδιακά προβλήματα, να περιορίσουν το χρόνο τους σε εξωτερικούς χώρους. Όπως περιγράφει η κάτοικος της Νέας Υόρκης, Kimberly Saltz, στην Washington Post : «Τα πάντα είναι πορτοκαλί. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο. Μοιάζει με τον Άρη».

Στη Νέα Υόρκη, το άγαλμα της Ελευθερίας και οι ουρανοξύστες του Manhattan είχαν καλυφθεί από πορτοκαλί καταχνιά, ενώ μάσκες ξαναέκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους

Γιατί όμως στη Νέα Υόρκη, τώρα έχει πορτοκαλί αιθαλομίχλη; Σύμφωνα με την επιστήμη, ο ουρανός παίρνει αυτό το χρώμα από τον τύπο και την ποσότητα των μικροσκοπικών σωματιδίων στον αέρα, όπως επίσης και από κάποια μήκη κύματος φωτός που μπλοκάρουν. Αυτό το φαινόμενο, γνωστό ως διάχυση Rayleigh, ευθύνεται για το πορτοκαλί χρώμα του ουρανού, σύμφωνα με τον επιστήμονα της κλιματολογίας, Peter Kalmus.

Μερικά από τα σωματίδια στον αέρα είναι μεγάλα αλλά τα περισσότερα είναι μικροσκοπικά και εξαιρετικά «τοξικά». Η ορατότητα έχει μειωθεί τόσο που η αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) επιβράδυνε την αεροπορική κίνηση κι έφθασε στο σημείο να καθηλώσει πτήσεις στο έδαφος.

Πάνω από είκοσι χιλιάδες πολίτες του Καναδά ήταν αναγκασμένοι πριν λίγες ώρες, να παραμένουν μακριά από τα σπίτια τους σε όλη τη χώρα εξαιτίας των πυρκαγιών, οι μισοί και πλέον στο Québec, όπου οι αρχές ετοιμάζονται να απομακρύνουν εσπευσμένα από τις εστίες τους επιπλέον 4.000 κατοίκους.