UPDATE #NOW

ΗΠΑ: Ο Donald Trump έκρυβε απόρρητα έγγραφα για πυρηνικά στην τουαλέτα του Mar-A-Lago


JTeam

12 Ιουνίου 2023

ΗΠΑ: Ο Donald Trump έκρυβε απόρρητα έγγραφα για πυρηνικά στην τουαλέτα του Mar-A-Lago
Σύμφωνα με το 49 σελίδων κατηγορητήριο, φέρεται να κρατούσε παράνομα διάφορα αρχεία, τα οποία εμπεριείχαν λεπτομέρειες για τα προγράμματα πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ, καθώς ακόμα και έγγραφα στα οποία αποτυπώνονταν τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για στρατιωτικές επιθέσεις

Πριν λίγες μέρες, ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ενημέρωσαν τους δικηγόρους του Donald Trump, πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είναι προσωπικά στόχος έρευνας για τη διαχείριση των αρχείων του Λευκού Οίκου, πάνω απ’ όλα εγγράφων διαβαθμισμένων ως απορρήτων, συμπεριλαμβανομένων του CNN και των New York Times.

Μετά τις κατηγορίες που τον θέλουν να πήρε τα μυστικά έγγραφα και να τα έκρυψε στην έπαυλή του στο Mar-A-Lago, το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε τώρα στη δημοσιότητα έξι φωτογραφίες, οι οποίες δείχνουν κούτες με έγγραφα σε διάφορα μέρη του σπιτιού του.

Οι συγκεκριμένες κούτες εμπεριέχουν έγγραφα με απόρρητο υλικό και όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες είναι τοποθετημένες μέσα στο ντους, στο μπάνιο, σε μια αίθουσα χορού αλλά και στην κρεβατοκάμαρά του Trump

O Donald Trump, σύμφωνα με το 49 σελίδων κατηγορητήριο, φέρεται να κρατούσε παράνομα διάφορα αρχεία, τα οποία εμπεριείχαν λεπτομέρειες για τα προγράμματα πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ, τα πιθανά τρωτά σημεία της χώρας αλλά και των συμμάχων αυτής, καθώς ακόμα και έγγραφα στα οποία αποτυπώνονταν τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για στρατιωτικές επιθέσεις.

Σε μία από τις φωτογραφίες, οι κούτες με το αρχειακό απόρρητο υλικό φαίνονται να είναι τοποθετημένες μέσα στο ντους αλλά και γύρω από την τουαλέτα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι εν λόγω κούτες μεταφέρθηκαν στο μπάνιο τον Απρίλιο του 2021. Ωστόσο τον Ιούνιο, κατόπιν εντολής του πρώην προέδρου, καθαρίστηκε ένας αποθηκευτικός χώρος στο ισόγειο της έπαυλης και οι κούτες μεταφέρθηκαν εκεί, με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος χώρος να «φιλοξενεί» περισσότερες από ογδόντα κούτες.

Σε μία άλλη λήψη, φαίνονται οι κούτες με όλο το αρχειακό υλικό να είναι στοιβαγμένες πάνω στη σκηνή, μέσα στην αίθουσα χορού "White and Gold", στην οποία συνηθίζονταν να γίνονται διάφορες εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις.

Σε μία ακόμα φωτογραφία απ’ αυτές που δόθηκαν στη δημοσιότητα απ' το υπουργείο Δικαιοσύνης, μία κουτά φαίνεται να είναι πεσμένη στο πάτωμα και τα έγγραφα που περιείχε να έχουν διασκορπιστεί μέσα στην αποθήκη.

Η τελευταία εικόνα από αυτές, δείχνει δεκάδες κούτες στοιβαγμένες μέχρι το ταβάνι. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ένας υπάλληλος είχε δείξει τη φωτογραφία στον Trump, ώστε να δει ο ίδιος «πόσες από τις κούτες ήταν τοποθετημένες στην αποθήκη».

Οι εισαγγελείς επιμένουν ότι η μη εγκεκριμένη αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, τις σχέσεις με άλλες χώρες και τη συλλογή πληροφοριών.

Είναι η πρώτη φορά πάντως στην αμερικανική ιστορία, που ένας πρώην πρόεδρος παραπέμπεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Η υπόθεση πάντως δεν τον εμποδίζει να συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία του, ούτε να αναλάβει την προεδρία αν κερδίσει στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2024.