UPDATE #NOW

«Maternity Manifesto»: Οι γυναίκες ευρωβουλευτές τιμωρούνται αν επιλέξουν να κάνουν παιδιά;


Σοφία Χριστίνα Ραδίτσα

17 Ιουνίου 2023

«Maternity Manifesto»: Οι γυναίκες ευρωβουλευτές τιμωρούνται αν επιλέξουν να κάνουν παιδιά;
Εκστρατεία για την εξασφάλιση της δυνανατότητας ψήφου εξ αποστάσεως και γονικής άδειας

Το Politico χαρακτηρίζει ως «σεξιστικό» και «αντιδημοκρατικό» το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει μεριμνήσει επαρκώς για τα γυναικεία μέλη του που είναι σε περίοδο εγκυμοσύνης και δεν έχει επίσημη διαδικασία, η οποία να επιτρέπει την ψηφοφορία εξ αποστάσεως για γυναίκες ευρωβουλευτές, που θα γίνουν ή έγιναν πρόσφατα μητέρες.

Αυτή τη στιγμή 4 έγκυες ευρωβουλευτές ηγούνται μιας εκστρατείας -και με άνδρες συναδέλφους τους- για να εξασφαλίσουν την δυνατότητα ψήφου και την γονική άδεια. Σε αντίθεση με τα μέλη αρκετών εθνικών κοινοβουλίων σε χώρες όπως η Ισπανία, οι γυναίκες ευρωβουλευτές δεν μπορούν να συνεχίσουν να ψηφίζουν αν πάρουν άδεια για να φροντίσουν νεογέννητα παιδιά τους, εφόσον δεν υπάρχει επίσημη διαδικασία που να επιτρέπει παράλληλα τη γονική άδεια και την ψηφοφορία εξ αποστάσεως.

Η Lara Wolters, μια εκ των πολιτικών που πρωτοστατούν στην εκστρατεία δήλωσε στο Twitter «Καιρός για ένα σύγχρονο και χωρίς αποκλεισμούς Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που δεν θα αναγκάζει τα μέλη του να επιλέγουν μεταξύ του νεογέννητου παιδιού τους και των ψηφοφόρων τους. Ένα κοινοβούλιο που δεν θα αποτρέπει, αλλά θα ενθαρρύνει τις νέες γυναίκες να εισέλθουν στην πολιτική».

Η απουσία ενός και μόνο ευρωβουλευτή θα μπορούσε να κάνει μεγάλη διαφορά στο Ευρωκοινοβούλιο σε κάποιες ψηφοφορίες. Οι ευρωβουλευτές εξακολουθούν να πληρώνονται και να προστατεύονται από κυρώσεις εάν χάσουν τις ψηφοφορίες της ολομέλειας όταν παίρνουν άδεια εργασίας για γονικούς λόγους, αλλά το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει μέχρι στιγμής διατάξεις οι οποίες να επιτρέπουν σε ευρωβουλευτές, που βρίσκονται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, να ψηφίζουν εξ αποστάσεως. Η ρύθμιση αυτή ουσιαστικά σημαίνει ότι οι γυναίκες ευρωβουλευτές τιμωρούνται αν επιλέξουν να κάνουν παιδιά, όπως υποστηρίζουν όσοι πρωτοστατούν στην εκστρατεία.

Πηγή: Politico

Δεκατρείς ευρωβουλευτές παρέδωσαν στην Roberta Metsola, την Πρόεδρο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, ένα ψήφισμα με το οποίο πιέζουν για μεταρρυθμίσεις, ζητώντας: αναγνωρισμένη γονική άδεια, ψήφο εξ αποστάσεως και δυνατότητα διορισμού ενός ευρωβουλευτή ως αναπληρωτή.

Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ήταν υποστηρικτική, υπέγραψε το ψήφισμα και δεσμεύτηκε να κοιτάξει επισταμένος το θέμα. Ο εκπρόσωπός της όμως προειδοποίησε ότι πρόκειται για ένα «νομικά και τεχνικά περίπλοκο ζήτημα».

Οι ευρωβουλευτές που ζητούν τις μεταρρυθμίσεις έχουν πλεόν μια ομάδα στο WhatsApp με την ονομασία «Maternity Manifesto» και αναζητούν περισσότερες υπογραφές.