Barbie: Οι δημιουργοί μιλούν για την ταινία που ετοιμάζεται να αλλάξει την ποπ κουλτούρα

Time/Carlota Guerrero

Το cast και η Greta Gerwig αποκαλύπτουν όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για την ταινία

Η ιδέα για την ταινία υπάρχει αρκετά χρόνια. Η Amy Schumer και η Anne Hathaway ήταν σε συζητήσεις για τον ρόλο, αλλά τότε δεν ήταν «τόσο φεμινιστική όσο θα έπρεπε». Η Mattel, από την πλευρά της, δηλώνει ότι δεν είχαν βρεθεί ακόμα οι σωστοί δημιουργοί και το όραμα για μία ταινία Barbie που θα έχει τα πάντα.

Το πρώτο βήμα όμως ήταν άλλο και έγινε το 2016. Μετά την τρομακτική πτώση των πωλήσεων της κούκλας το 2015, η εταιρία κατάλαβε ότι έπρεπε να κάνει δραστικές αλλαγές. Έναν χρόνο μετά, ξεκινήσαμε να βλέπουμε κούκλες σε διάφορα μεγέθη, χρώματα, με λεύκη, με προσθετικά μέλη, δασκάλες, αστροναύτες και διάφορα επαγγέλματα. Ήταν το τέλος μία εποχής και η αρχή μίας νέας.

Το 2018, η Margot Robbie συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον νέο CEO της Mattel, Ynon Kreiz συζητώντας για ώρες για την επιθυμία της να κάνει την Barbie ταινία με την εταιρία παραγωγής της, LuckyChap. «Του είπαμε ότι θέλουμε να τιμήσουμε την κληρονομιά της κούκλας, αλλά αυτό δεν θα γίνει χωρίς να αναγνωρίσουμε κάποια πράγματα, ασκώντας κριτική, γιατί θα το κάνει κάποιος άλλος. Επομένως, είναι καλό να γίνει κομμάτι της συζήτησης».

Το 2021, όταν ανακοινώθηκε το όνομα της Greta Gerwig στη σκηνοθεσία, μαζί με τον σύντροφο και συνεργάτη της Noah Baumbach, όλοι ένιωσαν χαρά, σύγχυση και έκπληξη. Αν δηλαδή περιμένεις ότι θα δεις μία γιορτή της θηλυκότητας αναμεμιγμένη με κοινωνική σάτιρα, μπόλικο φεμινισμό, σχολιασμό για τα φύλα και κλισέ μουσική, έχεις πέσει μέσα.

Το buzz που έχει δημιουργηθεί εδώ και μήνες γύρω από την ταινία είναι τόσο μεγάλο, που θα υπάρξει απογοήτευση αν δεν φέρει στο box office 55 εκατ. δολάρια μέσα στο πρώτο σαββατοκύριακο. Αμέτρητες συνεργασίες με πολυκαταστήματα, η επιστροφή του barbiecore, το ροζ παντού και ένα trailer- φόρος τιμής στο "2001: A Space Oddysey" του Kubrick.

«Αυτή η ταινία είναι ένα θαύμα. Είναι σαν να πίνεις πικάντικη μαργαρίτα. Μέχρι να καταλάβεις ότι έχει μέσα πιπέρι καγιέν, είναι πολύ αργά. Έχεις ήδη γευτεί τη γλύκα», λέει η Gerwig στο Time, μιλώντας λίγο πιο αναλυτικά για το πολυπόθητο project. «Έπαιζα πάντα με κούκλες, ακόμα και στο γυμνάσιο, όταν οι άλλοι έπιναν. Η μάνα μου γινόταν έξαλλη για φεμινιστικούς λόγους, επειδή θεωρούσε ότι αγωνίστηκε τζάμπα στα 60s.». Για εκείνη όμως, έγινε το μέσο για να διηγηθεί ιστορίες.

Ξεκίνησε να γράφει το σενάριο με τον Baumbach στην πανδημία, αλλά δεν τους πίεσε κανείς για τον χρόνο ή το περιεχόμενο. «Όταν το διάβασα, ήμουν σίγουρη ότι δεν θα μάς αφήσουν να το κάνουμε», εξομολογείται η Robbie, ενώ ακόμα δεν ξέρουμε πολλά για την πλοκή. Υπάρχουν vibes από τις ταινίες "Clueless" και "Legally Blonde", ενώ βρισκόμαστε σε μία ουτοπία, εκεί όπου «όλα τα προβλήματα της ισότητας και του φεμινισμού είναι λυμένα». Οι Barbies έχουν αυτοπεποίθηση και οι Kens είναι απλά βολικοί χορευτικοί παρτενέρ.

Μέχρι που συνειδητοποιούν την πραγματική ζωή, τον θάνατο και όλα τα φιλοσοφικά ερωτήματα. Ο Ken βαρέθηκε να νιώθει σαν αξεσουάρ, η Barbie βλέπει κυττταρίτιδα και κάπου εκεί το πράγμα αποκτά ενδιαφέρον. Δεν έγινε τίποτα χωρίς εμπόδια φυσικά. Ο COO της Mattel μπήκε σε αεροπλάνο για να πει στις Gerwig και Robbie ότι δεν μπορεί να μπει μία συγκεκριμένη σκηνή, γιατί πλήττει το brand. Οι δύο κυρίες έπαιξαν τη σκηνή μπροστά του και του άλλαξαν γνώμη.

Η Margot Robbie δεν είχε καμία βλέψη για τον ρόλο της Barbie, αλλά η προφανής ομορφιά, το ταλέντο και το χιούμορ της την έκαναν τη μόνη επιλογή. Μοιάζει με τη στερεοτυπική Barbie, όπως σχολιάζει ειρωνικά η αφηγήτρια Helen Mirren. «Αν η Mattel δεν είχα κάνει αυτή την αλλαγή, δημιουργώντας μία πληθώρα από Barbie, δεν νομίζω ότι θα ήθελα να το κάνω». Η Issa Rae, που υποδύεται την Πρόεδρο Barbie, ανησυχούσε μήπως η ταινία ήταν φεμινιστική μόνο για τις λευκές, αλλά ευτυχώς το αποτέλεσμα τη δικαίωσε.

Η Kate McKinnon δεν έπαιζε με κούκλες, αλλά προτιμούσε τα πλαστικά ζώα. «Έβλεπα όμως την αδερφή μου και τις φίλες της που της έκοβαν τα μαλλιά, τη ζωγράφιζαν και στο τέλος την έκαιγαν. Νομίζω ότι ήταν ο τρόπος να εξωτερικεύσουν όλα όσα ένιωθαν. Η ταινία κάνει αυτό ακριβώς, και επικεντρώνεται τόσο στα θετικά όσο και στα αρνητικά συναισθήματα». 

Η τρομερά ενδιαφέρουσα προσθήκη στο cast είναι αυτή της Nef, που έστειλε γράμμα στην Gerwig και τη Robbie, ζητώντας να παίξει μία Barbie στην ταινία. Η λέξη doll υπάρχει στη slang της queer κοινότητας και αναφέρεται στις trans, όπου ανήκει και η ίδια. «Είναι μία λέξη που αξίζει να αναλυθεί γιατί δημιουργήθηκε από την πατριαρχία αλλά περιέχει και ελευθερία μαζί».

Είναι σίγουρα μία εποχή όπου οι σούπερ ήρωες ξεφουσκώνουν και τη θέση τους παίρνουν τα παιχνίδια ή αντικείμενα- σύμβολα της ποπ κουλτούρας, όπως το Air, από ένα παπούτσι Nike. «Είμαστε στη φάση που θέλουμε να κάνουμε ταινίες για γεγονότα που έγιναν σημαντικά για την κουλτούρα μας. Και αν μπορούμε να ενθουσιάσουμε δημιουργούς, με δημιουργική ελευθερία και όραμα, όπως η Greta και ο Noah, τότε θα έχουν και τεράστια επίδραση», σημειώνει ο Kreiz.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο Time