UPDATE #NOW

Michaela Jaé Rodriguez: «Οι trans ζωές κινδυνεύουν από νομοθέτες που δεν ξέρουν καν την ύπαρξή μας»


Κλέλια Φατούρου

5 Απριλίου 2023

Michaela Jaé Rodriguez: «Οι trans ζωές κινδυνεύουν από νομοθέτες που δεν ξέρουν καν την ύπαρξή μας»
Instagram/Jeffreychassen
Η καλλιτέχνιδα δεν σταματά να παλεύει για τα δικαιώματα της trans κοινότητας

Όταν η Michaela Jaé Rodriguez έκανε τεράστια επιτυχία με τον ρόλο της Blanca Evangelista στο "Pose", ήταν κάτι πρωτόγνωρο για την trans κοινότητα, κι ας μιλάμε για το όχι και τόσο μακρινό 2017. Η σειρά ολοκληρώθηκε στους 3 κύκλους και η Rodriguez έγινε η πρώτη trans που κέρδισε Χρυσή Σφαίρα και είχε υποψηφιότητα για Emmy.

Ξεκίνησε πετυχαίνοντας πράγματα που πριν λίγα χρόνια έδειχναν άπιαστα, αλλά δεν σταματά εκεί. Συνεχίζει να σπάει τους κανόνες και να εκπροσωπεί την κοινότητά της με κάθε δυνατό τρόπο. Έτσι όπως έκανε και για το Variety's Power of Women Luncheon. Το timing εξάλλου ήταν σημαντικό, εφόσον οι Η.Π.Α. διανύουν μία μεσαιωνική περίοδο, με τη νομοθεσία να ψηφίζει anti-LGBTQ+ νόμους, σε πολιτείες με ηγέτες τους Συντηρητικούς. Απαγορεύσεις των drag shows και των φυλομεταβάσεων σε μη ενήλικα άτομα, που ίσως να είναι μόνο η (πικρή) αρχή).

«Έχουμε αυτούς που τολμούν να υποστηρίζουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι καθολικά για αυτούς που ζουν στη χώρα μας. Ένα από τα σπουδαιότερα προνόμια που έχουμε ως ανθρώπινα όντα είναι το να ξέρουμε ποιοι είμαστε. Και αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει με ευκολία. Το να είσαι γυναίκα είναι δύσκολο και επίσης είναι ένα δώρο, που για κάποιους ίσως και να μην συμβεί ποτέ».

Ευχαρίστησε τις γυναίκες στη ζωή της που της επέτρεψαν να είναι ο εαυτός της. Μεταξύ αυτών, τη μητέρα και τις θείες της. «Αλλάζετε τη ζωή μου συνεχόμενα και ήσασταν οι μόνοι άνθρωποι που μου δώσατε τη δύναμη να είμαι γυναίκα».

Αναφέρθηκε λοιπόν στην κοινότητα με στατιστικά στοιχεία, λέγοντας ότι πέρυσι, το 13-18% της queer νεολαίας έκανε απόπειρα αυτοκτονίας. «Δεν θέλω να είμαι αναλώσιμη. Θέλω να παλεύω για αυτούς τους νέους. Το 80% των ανθρώπων που παίρνει τις αποφάσεις και επηρεάζει τις ζωές τους, δεν έχει συναντήσει ποτέ κάποιον από αυτούς τους νέους. Δεν ξέρουν καν ότι υπάρχουν. Θέλουν απλώς να εξαφανίσουν το φως μας. Δεν είμαστε απλά μία κατηγορία για να μάς κάνουν τικ. Οι ζωές μας μετρούν. Οι ζωές μας κινδυνεύουν».

Στο πρόσφατο εξώφυλλο που έκανε για το Variety, έστειλε το μήνυμά της προς όλα τα trans άτομα. «Να συνεχίσετε με χάρη και αγάπη. Μην σταματήσετε ποτέ να έχετε κίνητρο να αλλάξετε τον κόσμο και τις καρδιές των ανθρώπων. Να θριαμβεύσετε όσο περισσότερο μπορείτε». Η καλλιτέχνιδα ασχολείται επίσης και με το περιβάλλον, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα δάση, μέσα από τη συνεργασία της με τον οργανισμό Rainforest Alliance. Μέχρι πρόσφατα ήταν η MJ, πλέον χρησιμοποιεί ολόκληρο το όνομά της, συμμετέχει στη νέα κωμική σειρά της Apple TV+ "Loot", μαζί με τη Maya Rudolph και ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το πρώτο της album.

TAGS