GREEN

Jane Fonda: «Αν χάσουμε τον ωκεανό, θα χαθούμε κι εμείς»


JTeam

22 Φεβρουαρίου 2023

Jane Fonda: «Αν χάσουμε τον ωκεανό, θα χαθούμε κι εμείς»
Splash News
«Ως μητέρα, γιαγιά και πολίτης του κόσμου, σας καλώ να αφήσετε στην άκρη την πολιτική, την απληστία, τα ίδια συμφέροντα και την αδράνεια που τείνουν να θάψουν τις μεγάλες θαρραλέες ιδέες»

Η Jane Fonda δεν θα σταματήσει να διαδηλώνει για τον πλανήτη και την κλιματική κρίση. Αυτή τη φορά, σε συνέντευξη που έδωσε στο AFP, τόνισε πως «χάνουμε τον ωκεανό και αν χάσουμε τον ωκεανό, θα χαθούμε εμείς».

Η διάσημη ηθοποιός και ακτιβίστρια για το περιβάλλον πήγε στη Νέα Υόρκη για να υπερασπιστεί μια μελλοντική συνθήκη για την προστασία της ανοιχτής θάλασσας. Μετά από 15 χρόνια άτυπων και στη συνέχεια επίσημων συνομιλιών, οι διαπραγματεύσεις για τη συνθήκη προστασίας της ανοικτής θάλασσας ξανάρχισαν τώρα με την ελπίδα να είναι οι τελευταίες.

Τα κράτη μέλη του ΟΗΕ ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις δύο εβδομάδων για να προσπαθήσουν να καταλήξουν τελικά σε μια συνθήκη για την προστασία της ανοιχτής θάλασσας και την αποφυγή περαιτέρω ζημιών που θα οδηγούσαν στην απομάκρυνση του στόχου για την διατήρηση του 30% του πλανήτη ως το 2030.

Jenny.Gr
Splash News

H πρόεδρος της διάσκεψης Rena Lee δήλωσε στην αρχή της ομιλίας: «Μια καθολική, αποτελεσματική, εφαρμόσιμη και μελλοντικά αποδεκτή συνθήκη είναι στο χέρι μας. Υπάρχει πολλή θετική ενέργεια και εξαρτάται από εμάς να αυξήσουμε αυτήν την θετική ενέργεια, να μην χάσουμε τον στόχο μας και να ενεργήσουμε ώστε αυτή να είναι πραγματικά η τελευταία», σχολίασε μετά το τέλος της πρώτης ημέρας της συνόδου, λαμβάνοντας από την Fonda την αίτηση με τις 5,5 εκατομμύρια υπογραφές ανθρώπων που ζητούν «ισχυρή» συνθήκη.

Η Fonda από την πλευρά της μίλησε για τα θαλάσσια πλάσματα και το πόσο σημαντική είναι η διάσωσή τους. Τα πλάσματα αυτά, όπως είπε, είναι «τα αδέρφια μας στον ωκεανό». Για παράδειγμα, οι καρχαρίες, οι ξιφίες, τα χταπόδια, αισθάνονται σαν εμάς χαρά ή λύπη όταν χάνουν τους απογόνους τους. Στη συνέχεια δήλωσε: «Έχω παιδιά και εγγόνια και θέλω να αποτρέψω την καταστροφή του πλανήτη. Θέλω να επιβιώσουμε, θέλω ο πλανήτης να επιβιώσει. Αυτή είναι η μάχη που θα καθορίσει αν θα υπάρξει αύριο για την ανθρωπότητα». Όπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε: «Ναι, υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας. Ποτέ δεν βρισκόμασταν τόσο κοντά και η ορμή δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη».

«Χρειαζόμαστε μια συνθήκη και τη χρειαζόμαστε τώρα. Νέα καθυστέρηση θα ήταν εις βάρος μας», πρόσθεσε, μιλώντας για όλα όσα πλήττουν τους ωκεανούς, από την ρύπανση από πλαστικά ως την υπεραλιεία και την υπερθέρμανση του πλανήτη, την οξίνιση και τις πετρελαιοκηλίδες.

Jenny.Gr
Splash News

«Ο ωκεανός μας παρέχει το 50% του οξυγόνου που αναπνέουμε: τρέφει δισεκατομμύρια ανθρώπους. Και πεθαίνει». Η διάσωση του πλανήτη είναι πιο επιτακτική από ποτέ και η σπουδαιότητα πίσω από την κινητοποίηση περιγράφεται από την ίδια μοναδικά με τα παρακάτω λόγια:

«Ως μητέρα, γιαγιά και πολίτης του κόσμου, σας καλώ να αφήσετε στην άκρη την πολιτική, την απληστία, τα ίδια συμφέροντα και την αδράνεια που τείνουν να θάψουν τις μεγάλες θαρραλέες ιδέες»

Αυτή τη φορά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η τρέχουσα σύνοδος θα είναι και αυτή που θα φέρει αποτέλεσμα. Και ελπίζουμε να τα καταφέρει.

Aκολουθήστε το jenny.gr στο google news και μείνετε ενημερωμένοι για το sustainability, το climate emergency και τα πάντα γύρω από το περιβάλλον.