UPDATE #NOW

Νόμος στοΤενεσί, που περιορίζει τις δημόσιες παραστάσεις drag, μπλόκαρε από Δικαστή


JTeam

1 Απριλίου 2023

Νόμος στοΤενεσί, που περιορίζει τις δημόσιες παραστάσεις drag, μπλόκαρε από Δικαστή
pexels
Μπλόκαρε προσωρινά τον νόμο

Ο ομοσπονδιακός δικαστής του Μέμφις, του Τενεσί, κατάφερε να μπλοκάρει προσωρινά τον -απαράδεκτο- νόμο, ο οποίος περιορίζει τις δημόσιες παραστάσεις drag, λέγοντας ότι είναι «ασαφής και υπερβολικά ευρύς» ως προς τον περιορισμό του λόγου.

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Τενεσί, Μπιλ Λι, υπέγραψε τον Φεβρουάριο το νομοσχέδιο, που θα γινόταν πραγματικότητα από σήμερα, Σάββατο 1η Απριλίου.

Στόχος του νόμου ήταν να περιοριστούν οι παραστάσεις από drag σε δημόσιο χώρο ή μπροστά σε παιδιά, βάζοντας αυτή την πολιτεία στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας των Ρεπουμπλικανών σε 15 περιοχές.

«Σε αυτό το σημείο, το δικαστήριο διαπιστώνει ότι το καταστατικό είναι πιθανότατα τόσο ασαφές όσο και υπερβολικά ευρύ» δήλωσε ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Τόμας Πάρκερ, διορισμένος από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην απόφασή του για τη χορήγηση προσωρινής περιοριστικής εντολής. «Το κράτος απέτυχε να δικαιολογήσει τους επιδιωκόμενους περιορισμούς» επεσήμανε.

Ο Λι είχε αναφέρει, παλαιότερα, πως στόχος ήταν η «προστασία των παιδιών», που «ήταν, δυνητικά, εκτεθειμένα στη σεξουαλική ψυχαγωγία». Ο δικαστής, όμως, τάχθηκε στο πλευρό των Friends of George's, μιας θεατρικής ομάδας LGBTQ με έδρα το Μέμφις, που κατέθεσε αγωγή κατά της πολιτείας.

Λόγω της καμπάνιας των Ρεπουμπλικάνων, αρκετές προγραμματισμένες εκδηλώσεις drag ακυρώθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μετά από διαμαρτυρίες και πολλοί χώροι εκδηλώσεων αισθάνθηκαν αναγκασμένοι να μετατρέψουν παραστάσεις, που κρίνονταν ως φιλικές προς όλη την οικογένεια, σε εκδηλώσεις μόνο για ενήλικες.

Οι καλλιτέχνες και ομάδες για τα πολιτικά δικαιώματα έχουν καταδικάσει τους προτεινόμενους κανονισμούς, λέγοντας ότι είναι αντισυνταγματικοί, περιττοί στο πλαίσιο των υφιστάμενων νόμων και ότι θα οδηγήσουν σε περαιτέρω παρενόχληση και βία κατά των gay και trans.

Πηγή: Reuters