UPDATE #NOW

Το Λεξικό του Cambridge έκανε update στον ορισμό της «γυναίκας» για να συμπεριλάβει (επιτέλους) και τις trans


JTeam

14 Δεκεμβρίου 2022

Το Λεξικό του Cambridge έκανε update στον ορισμό της «γυναίκας» για να συμπεριλάβει (επιτέλους) και τις trans
pexels
Η προσθήκη στο σχετικό λήμμα αποτελεί ένα βήμα πιο κοντά στη συμπερίληψη

Το λεξικό του Cambridge αποφάσισε να κάνει ένα σημαντικό update στους ορισμούς των λέξεων «γυναίκα» και «άνδρας» για να συμπεριλάβει τα transgender άτομα.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Λεξικού στη Washington Post την Τρίτη, «οι προσθήκες είχαν γίνει από τον Οκτώβριο αλλά έλαβαν την απαραίτητη προσοχή αυτή την εβδομάδα μετά την κυκλοφορία της είδησης στην Telegraph. Ο πρώτος ορισμός της λέξης εξακολουθεί να υπάρχει στο λεξικό αλλά παρακάτω εμφανίζεται η τελευταία προσθήκη που βρίσκεται (ευτυχώς) ένα βήμα πιο κοντά στη συμπερίληψη.

Κάτω λοιπόν από τον ορισμό που περιγράφει ότι «γυναίκα» σημαίνει «κάθε ενήλικος άνθρωπος θηλυκού φύλου», ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει και ότι «γυναίκα» σημαίνει «κάθε ανήλικο άτομο που ζει και προσδιορίζεται ως γυναίκα παρόλο που το φύλο του μπορεί να είναι διαφορετικό». Δίπλα από τον νέο ορισμό ακολουθούν και δύο παραδείγματα που περικλείουν τα transgender άτομα. Το ένα από αυτά είναι ότι «η Mary είναι γυναίκα παρόλο που το φύλο της όταν γεννήθηκε, ήταν αρσενικό».

Ανάλογες προσθήκες έγιναν και στον ορισμό του «άνδρα» και οι αλλαγές αυτές έγιναν σε μια εποχή που (επιτέλους) στις ΗΠΑ εγκρίθηκε νόμος που προστατεύει τον γάμο των ομοφυλόφιλων. στα λεξικά. Το λεξικό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης να θυμίσουμε ότι το 2020 είχε κάνει κάποιες αλλαγές στον τρόπο που ορίζει συγκεκριμένες λέξεις, όπως η λέξη «γυναίκα» με σκοπό την αποφυγή σεξιστικών ή προσβλητικών συνωνύμων.

Αντίστοιχες αλλαγές έγιναν και στο λήμμα «άντρας» ώστε ό,τι αναφέρεται σε σεξουαλική έλξη ή πράξη να μην χαρακτηρίζεται αποκλειστικά από το δίπολο «άντρας-γυναίκα». Επίσης, διορθώθηκαν τα παραδείγματα σε λέξεις όπως «δουλειές του σπιτιού» ώστε να μην αναφέρονται αποκλειστικά σε γυναίκες. Και ο δρόμος προς την αλλαγή ή την προσθήκη μερικών ορισμών είναι ακόμη μακρύς.