UPDATE #NOW

Στις ΗΠΑ εγκρίθηκε νόμος που προστατεύει τον γάμο των ομοφυλόφιλων: «Η αγάπη είναι αγάπη»


JTeam

30 Νοεμβρίου 2022

Στις ΗΠΑ εγκρίθηκε νόμος που προστατεύει τον γάμο των ομοφυλόφιλων: «Η αγάπη είναι αγάπη»
Unsplash
«Οι ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα του να επαναβεβαιώσουν μια θεμελιώδη αλήθεια: η αγάπη είναι αγάπη, κι οι Αμερικανοί κι οι Αμερικανίδες πρέπει να μπορούν να παντρεύονται όποιον ή όποια κι αν αγαπούν», τόνισε ο Biden

O γάμο των ομοφυλόφιλων στις ΗΠΑ θα προστατεύεται πλέον καθώς η Γερουσία ενέκρινε σχετικό νόμο εξαιτίας της ανησυχίας για ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορούσε να ανατρέψει την απόφαση του 2015 που τον νομιμοποίησε σε όλη τη χώρα.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με ψήφους 61-36. Υπέρ, πέρα από τους Δημοκρατικούς, τάχθηκαν και 12 Ρεπουμπλικάνοι. Σειρά τώρα να γίνει κι επίσημα νόμος. Η Βουλή θα πρέπει να εγκρίνει την εκδοχή του κειμένου που υιοθέτησε η Γερουσία και να σταλεί στον Joe Biden για να το υπογράψει. Ο ίδιος πάντως έχει δεσμευτεί ότι θα υπογράψει «αμέσως» τον νόμο.

Όπως υπογράμμισε ο Biden: «Οι ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα του να επαναβεβαιώσουν μια θεμελιώδη αλήθεια: η αγάπη είναι αγάπη, κι οι Αμερικανοί κι οι Αμερικανίδες πρέπει να μπορούν να παντρεύονται όποιον ή όποια κι αν αγαπούν». Ο νέος νόμος καταργεί προηγούμενους, που όριζαν τον γάμο ως ένωση άνδρα και γυναίκας, ενώ απαγορεύει στους δημόσιους λειτουργούς να κάνουν διακρίσεις σε βάρος ζευγαριών «λόγω του φύλου τους, της φυλής τους, της εθνότητάς τους ή της καταγωγής τους».

Η έγκριση του νομοσχεδίου θεωρείται «ιστορική πρόοδος» από την οργάνωση ACLU για τα δικαιώματα των οικογενειών ΛΟΑΤΚΙ+. Ωστόσο, η ίδια δεν παρέλειψε να μιλήσει ανοιχτά για νόμους που πλήττουν τα δικαιώματα των transgender προσώπων σε πολιτείες σε όλη τη χώρα. «Αν και καλωσορίζουμε την ιστορική ψηφοφορία για το μέτρο αυτό, τα μέλη του Κογκρέσου πρέπει επίσης να δώσουν μάχη σαν οι ζωές των transgender να εξαρτώνται από αυτή, διότι ακριβώς αυτό συμβαίνει».

Να σημειωθεί ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε επικυρώσει παρόμοιο νομοσχέδιο τον Ιούλιο, το οποίο υποστηρίχθηκε από όλους τους Δημοκρατικούς και 47 μέλη των Ρεπουμπλικάνων.