UPDATE #NOW

Η πρώτη περίπτωση παρθενογένεσης από κροκόδειλο - Το αρχαίο φαινόμενο και η (ρεαλιστική) σύνδεση με το Τζουράσικ Παρκ


JTeam

17 Ιουλίου 2023

Η πρώτη περίπτωση παρθενογένεσης από κροκόδειλο - Το αρχαίο φαινόμενο και η (ρεαλιστική) σύνδεση με το Τζουράσικ Παρκ
Κροκόδειλος στην Κόστα Ρίκα αναπαράχθηκε χωρίς αρσενικό και γέννησε τα αβγά του

Σε περίπτωση που έχεις δει την διάσημη ταινία «Jurassic Park» και έχεις αναρωτηθεί, αν θα μπορούσε ποτέ το σενάριο της να γίνει πραγματικότητα -τότε αυτό το νέο περιστατικό στην Κόστα Ρίκα, μπορεί να σου δώσει μια θετική απάντηση.

Όπως αναφέρει το ΒΒC έχουμε μια νέα περίπτωση παρθενογένεσης, η οποία εντοπίζεται για πρώτη φορά σε κροκόδειλο. Μέχρι τώρα οι επιστήμονες, είχαν συναντήσει το συγκεκριμένο φαινόμενο σε ορισμένα είδη πτηνών, ψαριών και ερπετών, ωστόσο ποτέ πριν δεν είχε καταγραφεί σε κροκόδειλο. Το 2018 όμως, ένας θηλυκός κροκόδειλος γέννησε ένα έμβρυο που ήταν κατά 99,9% γενετικά πανομοιότυπο με τον εαυτό της, μη έχοντας συνευρεθεί ποτέ με αρσενικό. Η είδηση ωστόσο, έγινε γνωστή πριν λίγες εβδομάδες.


Ο συγκεκριμένος κροκόδειλος, βρισκόταν σε προστατευμένο πάρκο της Κόστα Ρίκα μη έχοντας καμία επαφή με άλλο κροκόδειλο εδώ και 18 χρόνια. Το γεγονός, πως το έμβρυο αποτελούνταν από 99,9% των γονιδίων της μητέρας του, αποδεικνύει πως δεν υπήρχε και αρσενικό στην γονιμοποίηση. Το έμβρυο ωστόσο, το οποίο πρόκειται για ένα πλήρως ανεπτυγμένο κροκοδειλάκι δεν κατάφερε να γεννηθεί ζωντανό.

Πως εξηγείται επιστημονικά η «παρθενογένεση»

Επιστημονικά η εξήγηση έχει ως εξής: «Καθώς ένα ωάριο ωριμάζει στο σώμα της μητέρας του, διαιρείται επανειλημμένα για να δημιουργήσει ένα τελικό «προϊόν» με ακριβώς τα μισά γονίδια που χρειάζονται για ένα άτομο. Τρεις μικρότεροι κυτταρικοί σάκοι που περιέχουν χρωμοσώματα, γνωστοί ως «πολικά σώματα», σχηματίζονται ως υποπροϊόντα. Τα πολικά σώματα συνήθως «μαραίνονται». Αλλά στα σπονδυλωτά που μπορούν να εκτελέσουν παρθενογένεση, ένα πολικό σώμα μερικές φορές συγχωνεύεται με το ωάριο, δημιουργώντας ένα κύτταρο με το απαραίτητο συμπλήρωμα χρωμοσωμάτων για να σχηματιστεί ένα άτομο».

«Αυτό φαίνεται να συνέβη και στην περίπτωση του κροκόδειλου», λέει χαρακτηριστικά, καθηγητής στο Virginia Tech, Γουόρεν Μπουθ , ο οποίος μελέτησε τα αυγά.

Γράφοντας στο περιοδικό Biology Letters της Βασιλικής Εταιρείας, οι ερευνητές λένε ότι οι παρθενογενέσεις μπορεί να είναι πιο συχνές στους κροκόδειλους και να έχουν περάσει απαρατήρητες μέχρι τώρα επειδή οι άνθρωποι δεν έψαχναν για τέτοιες περιπτώσεις.