UPDATE #NOW

To κάπνισμα ξανάγινε κουλ (;) - Όλο και περισσότεροι διάσημοι φωτογραφίζονται με ένα τσιγάρο στο χέρι


Στεφανία Παπαδημητρίου

6 Σεπτεμβρίου 2023

To κάπνισμα ξανάγινε κουλ (;) - Όλο και περισσότεροι διάσημοι φωτογραφίζονται με ένα τσιγάρο στο χέρι
Φταίει η Λάνα Ντελ Ρέι; Φταίει η Ντούα Λίπα; Φταίει η γενικότερη ιδέα που έχουμε για το κάπνισμα; Σε κάθε περίπτωση, όλο και αυξανόμαστε, γνωρίζοντας πολύ καλά τις συνέπειες

To κάπνισμα φαίνεται κουλ, κι αυτό είναι λυπηρό. Είναι λυπηρό δεδομένου του πόσο σοβαρά βλάπτει την υγεία σου, όμως για κάποιον λόγο, η εικόνα ενός ανθρώπου με τσιγάρο στο χέρι είναι σέξι, είναι κομψή, έχει αυτό το κάτι που δίνει πόντους αδιαφορίας για το τι συμβαίνει γύρω του. Φταίει ο Τζέιμς Ντιν; Φταίει το Tumblr του 2014; Φταίνε οι ταινίες που παρουσιάζουν όμορφους και μυστηριώδεις καπνιστές που πάντα έχουν μία ενδιαφέρουσα ιστορία από πίσω; Και πριν διηγηθούν αυτήν την ιστορία, εισπνέουν βαθιά, βγάζουν τον καπνό διαγώνια και σε κοιτούν στα μάτια (ή έτσι νιώθεις, αυτοί έχουν το βλέμμα στραμμένο στην κάμερα). Ίσως, πάλι, φταίνε η Ντούα Λίπα κι η Λάνα Ντελ Ρέι, που είναι λες και έχουν χορηγό τη Marlboro και μας το κρύβουν.

Το να κόβεις το κάπνισμα, από την άλλη, ανέκαθεν έμοιαζε ξενέρωτο. Θυμάσαι τον Τσάντλερ από τα Φιλαράκια, όταν παρακαλούσε για λίγη νικοτίνη. Ή τη Ρέιτσελ που προσποιούταν ότι κάπνιζε, για να την αποδεχτούν οι συνεργάτιδές της.

Στην πραγματική ζωή, το βλέπεις παντού γύρω σου. Από τις στάσεις λεωφορείων και τους περαστικούς που περπατούν με ένα τσιγάρο στο χέρι, μέχρι το όλο και αυξανόμενο πλήθος θαμώνων μπαρ που συγκεντρώνεται έξω για να καπνίσει. Κι όλοι έχουμε φίλους που, παρότι δεν κάπνιζαν, το ξεκίνησαν μέσα στην τελευταία διετία – στο TikTok, υπάρχουν ακόμη και tutorials για να καπνίζεις σαν Γάλλος. Κι έχουν αυξηθεί οι «κοινωνικοί καπνιστές» - δεν είναι εθισμένοι, απλώς βρήκαν τρόπο να κάνουν κάτι με τα χέρια τους όταν είναι έξω.

Στα σόσιαλ, πάλι, βλέπεις τσιγάρα παντού. Κάποτε, οι celebrities ζητούσαν συγγνώμη επειδή παπαράτσι τους έπιαναν να καπνίζουν κι έβγαζαν ολόκληρες δηλώσεις, εξηγώντας ότι δεν θέλουν να αποτελέσουν κακό πρότυπο για κανέναν. Τώρα, η Λίλι-Ρόουζ Ντεπ καπνίζει σε ξεκάθαρα στημένη «παπαρατσική» λήψη, και το κάνει να φαίνεται κουλ. Ήξερε ότι είχε φωτογράφο κοντά της, ήξερε πώς έπρεπε να στηθεί, ήξερε πόσο χαλαρή ήθελε να φαίνεται.

Στο προσωπικό της προφίλ, η Ντούα Λίπα έδειξε πώς πέρασε στις διακοπές της – χαλαρή, ωραία, με τα τσιγάρα της.

Jenny.Gr
Instagram @dualipa

Μετά, ανέβασε μόνο τα τσιγάρα.

Jenny.Gr
Instagram @dualipa

Η Άνια Τέιλορ-Τζόι, πανέμορφη, με τον καφέ της, χαζεύει στο κινητό και καπνίζει, ενώ η Κάιλι Τζένερ και η Τζένα Ορτέγκα δείχνουν πως εκτός από το κάπνισμα, κάνει την επιστροφή του και το heroine chic των ‘90s.

Αυτό που ξέρουμε όλοι, είναι ότι το κάπνισμα κοστίζει – κι όχι οικονομικά, αλλά στην υγεία μας. Κι όμως, ο αριθμός των καπνιστών όλο και αυξάνεται, ειδικά από τη στιγμή που τελείωσε το lockdown. Παράλληλα, περισσότεροι είναι κι εκείνοι που, προσπαθώντας να ζήσουν πιο υγιεινά, κάνουν τη στροφή στο ηλεκτρονικό τσιγάρο - δεν το κόβουν, ωστόσο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Από τη μία, επειδή ένιωσες την ελευθερία σου να χάνεται, από την ώρα που την ξαναβρήκες βγαίνεις περισσότερο, σκέφτεσαι λιγότερο και, με όλα τα άσχημα που γίνονται στον κόσμο, το τελευταίο που σε νοιάζει είναι το να μην καπνίσεις με τον πρωινό καφέ σου.

Και υπάρχει πάντα ο παράγοντας της εμφάνισης. Μοιάζεις πιο edgy και εναλλακτικός - θα μπορούσε κανείς να πει πως ό,τι είναι το σκισμένο τζιν για τη μόδα, είναι το τσιγάρο για την καθημερινότητα.

«Σου δίνει απλώς την αίσθηση πως είσαι κουλ. Ξέρω πως είναι γελοίο που το λέω, αλλά σκέφτομαι τα σέξι αγόρια που μου αρέσουν και λένε “πάω έξω να κάνω τσιγάρο”. Έχει αυτό το κάτι σοφιστικέ αλλά όχι ακριβώς», λέει η Μ.

Πάλι, για το κομμάτι της εικόνας, ο Γ. δηλώνει: «Βγάζεις φωτογραφίες έξω από τα ωραία μέρη, τα μπαρ, που καπνίζεις με φίλους. Είναι ένας τρόπος να φαίνεσαι, και νομίζω αυτό που θέλει να δει κι ο κόσμος στα σόσιαλ τώρα».

Δημοσίευμα των NY Times από το 2022, αναφέρει ότι το πιθανότερο είναι να περιοριστεί όλο αυτό όχι επειδή θα ενδιαφερθεί κανείς αρκετά για την υγεία του, αλλά για οικονομικούς λόγους. Για να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, ήδη κόβουμε έξοδα – απλώς, προς το παρόν, τα τσιγάρα δεν είναι ένα από αυτά.