UPDATE #NOW

Σεισμός στο Αφγανιστάν: Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί - Πάνω από 9.000 οι τραυματίες


JTeam

8 Οκτωβρίου 2023

Σεισμός στο Αφγανιστάν: Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί - Πάνω από 9.000 οι τραυματίες
@AΠΕ ΜΠΕ
Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον χθεσινό σεισμό των 6,3 ρίχτερ που έπληξε το Αφγανιστάν

Σεισμός 6,3 βαθμών ρίχτερ έπληξε πριν από μερικές ώρες το δυτικό Αφγανιστάν, με τους νεκρούς να αγγίζουν τους 2.000 και να υπάρχουν φόβοι για αύξηση του αριθμού, δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών, σε νεότερο απολογισμό.

Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Μπιλάλ Καριμί, δήλωσε πως ο απολογισμός από τον σεισμό στο Αφγανιστάν ανέρχεται σε «πάνω από 2.000 νεκρούς» και με το νούμερο να αυξάνεται συνεχώς.

Σημειώνεται πως το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ανέφερε ότι ο σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε περίπου 40 χιλιόμετρα από την πόλη Χεράτ, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, περίπου στις 11:00 τοπική ώρα. Τα συνεργεία διάσωσης επιχειρούσαν όλο το βράδυ για να εντοπίσουν τυχόν επιζώντες μέσα στα ερείπια.

Ο σεισμός και οι οκτώ ισχυροί μετασεισμοί που ακολούθησαν είχαν επίκεντρο μία περιοχή 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της επαρχίας Χεράτ, γκρεμίζοντας εκατοντάδες αγροτικά σπίτια ενώ χιλιάδες κάτοικοι των γειτονικών πόλεων βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους.

Όπως ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας της Χεράτ, πάνω από 200 νεκροί έχουν μεταφερθεί σε διαφορετικά νοσοκομεία, με τους περισσότερους να είναι γυναίκες και παιδιά. Οι νεκροί «έχουν μεταφερθεί σε πολλά σημεία όπως στρατιωτικές βάσεις και νοσοκομεία», σημείωσε ο ίδιος.

Ο σεισμός και οι οκτώ ισχυροί μετασεισμοί που ακολούθησαν είχαν επίκεντρο μία περιοχή 35 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της επαρχίας Χεράτ, ενώ όλο το βράδυ συνεργεία διάσωσης επιχειρούσαν για να εντοπίσουν επιζώντες μέσα στα συντρίμμια των σπιτιών.