UPDATE #NOW

Ο CEO της OpenAI προειδοποιεί: «Η τεχνητή νοημοσύνη θα αποκτήσει υπεράνθρωπες ικανότητες»


Ερασμία Αρβανιτά

2 Νοεμβρίου 2023

Ο CEO της OpenAI προειδοποιεί: «Η τεχνητή νοημοσύνη θα αποκτήσει υπεράνθρωπες ικανότητες»
cottonbro studio / pexels
Ο CEO της OpenAI, σημείωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποκτήσει μελλοντικά «υπεράνθρωπη πειθώ»

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ένα από τα θέματα που απασχολεί την κοινή γνώμη το τελευταίο διάστημα, κι όχι άδικα. Μετά την «έκρηξη» που προκάλεσε το δημοφιλές ChatGPT, οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης έχουν εντείνει τις ανησυχίες για το πώς και το πόσο μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά μας. Οι ειδικοί, μάλιστα, έχουν τονίσει ουκ ολίγες φορές ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Τώρα, ο Σαμ Άλτμαν, Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT, σημείωσε ότι στο άμεσο μέλλον η τεχνητή νοημοσύνη θα αποκτήσει «υπεράνθρωπες» ικανότητες. «Περιμένω ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι θα αποκτήσει υπεράνθρωπη πειθώ πολύ πριν γίνει υπεράνθρωπη στη γενική νοημοσύνη», δήλωσε ο Σαμ Άλτμαν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τέτοιες ικανότητες θα μπορούσαν να «οδηγήσουν σε πολύ περίεργα αποτελέσματα».

Αν και ο Άλτμαν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το ποια θα μπορούσε να είναι αυτά τα «παράξενα αποτελέσματα» στα οποία αναφέρθηκε, ορισμένοι ειδικοί αμφισβήτησαν τους φόβους του. Πολλοί αναλυτές, όπως και ο επικεφαλής αναλυτής της Pioneer Development Group, τονίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα αποκωδικοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι άνθρωποι.

Πάντως, ο Σαμ Άλτμαν, έχει παρουσιάσει εδώ και καιρό τον εαυτό του ως κάποιον που έχει επίγνωση των κινδύνων που εγκυμονεί η τεχνητή νοημοσύνη, ενώ έχει δεσμευτεί να προχωρήσει υπεύθυνα. Σε παλαιότερη δήλωσή του είχε προχωρήσει στην εξής ρητορική ερώτηση: «Θα είναι (η τεχνητή νοημοσύνη) σαν το τυπογραφείο που διέδιδε τη γνώση, τη δύναμη και τη μάθηση ευρέως σε όλο το τοπίο που ενδυνάμωσε τα συνηθισμένα, καθημερινά άτομα να οδηγηθούν σε μεγαλύτερη άνθηση, που οδήγησε πάνω από όλα σε μεγαλύτερη ελευθερία;». «Ή μήπως θα μοιάζει περισσότερο με την ατομική βόμβα, την τεράστια τεχνολογική ανακάλυψη της οποίας όμως οι συνέπειες συνεχίζουν να μας στοιχειώνουν μέχρι σήμερα;».