UPDATE #NOW

«Προφανώς και το ΑΙ θα μας πάρει τις δουλειές», λέει ο δημιουργός του ChatGPT


JTeam

27 Ιουλίου 2023

«Προφανώς και το ΑΙ θα μας πάρει τις δουλειές», λέει ο δημιουργός του ChatGPT
Η εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι εδώ. Κατέφθασε σαν φίλος ή σαν εχθρός, όμως;

Η Τεχνητή Νοημοσύνη ήρθε για να μας αλλάξει τις ζωές και εργαλεία όπως το ChatGPT μπορούν να εκτοξεύσουν την παραγωγικότητά μας, να μας βοηθήσουν να βελτιωθούμε στη δουλειά μας και, γενικά, να εξελιχθούμε. Μπορούν, επίσης, να μας πάρουν τις δουλειές, σύμφωνα με τον Σαμ Όλτμαν, CEO της OpenAI.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο The Atlantic, ο Όλτμαν ήταν ξεκάθαρος και τόνισε πως είναι μία καλή στιγμή να καταρριφθεί η ιδέα ότι αυτή η «έκρηξη» Τεχνητής Νοημοσύνης που παρατηρείται, θα κάνει μόνο καλό στους εργαζομένους. «Πολλοί που εργάζονται στο κομμάτι του ΑΙ προσποιούνται πως θα μας κάνει μόνο καλό, ότι θα είναι ένα απλό υποκατάστατο, πως δεν θα αντικαταστήσει κανέναν μας», είπε. «Φυσικά και θα χαθούν δουλειές, τελεία», πρόσθεσε. Γλυκιά Πέμπτη, θα πούμε εμείς.

Υπάρχει και θετική πλευρά, βέβαια. Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει και θέσεις εργασίας που, σύμφωνα με τον Όλτμαν, θα μας πάνε μπροστά ως κοινωνία. «Δεν πιστεύω ότι θα θελήσουμε να επιστρέψουμε (στην προ ΑΙ εποχή)», δήλωσε. Το ερώτημα παραμένει, όμως: Οι εργαζόμενοι που θα χάσουν τη δουλειά τους, θα πάρουν αυτές τις νέες θέσεις ή θα αναγκαστούν να κάνουν κάτι άλλο;

Ο Ίθαν Μόλικ, καθηγητής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, πάντως, είπε πως οι τηλεφωνικοί ανταποκριτές του 19ου αιώνα κατάφεραν να προσαρμοστούν μία χαρά στην τεχνολογική εξέλιξη. «Όταν τους έδιωξαν, βρήκαν νέες δουλειές και προσαρμόστηκαν», έχει πει στο Insider. «Στην πλειονότητά τους, ήταν νεαρές γυναίκες. Οι μεγαλύτερες γυναίκες, ωστόσο, δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα – δεν μπόρεσαν να ξαναβρούν καλή δουλειά, μισθολογικά μιλώντας».